Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
Registrace: 24.6. 2008 Příspěvky: 544 Bydliště: Brno - Štýřice
Zaslal: út květen 04, 2010 3:54 pm Předmět: pájení měď vs. mosaz
Stavím novou loď a pomalu bych potřebovat vyrobit "kozlíky" podepírající hřídel, a dýzy pro šroub. Dýza bude obyčejný kus trubky (+/- 70 mm průměr), pouzdro hřídele chci připájet pomocí rozpěr jak k dýze, tak ke "kozlíkům", které budou vlepeny do trupu.
Váhám nad materiálem – bude lepší měď nebo mosaz? Jde mi hlavně o vhodnost k amatérskému pájení cínem. Na tvrdé pájení nemám výbavu ani zkušenosti.
Osobně bych to udělal raději celé z mědi, protože tu "znám" a to že je měkká beru jako výhodu při výrobě. Pokud je ale lepší mosaz, jsou nějaké záludnosti při pájení? Dá se vůbec mosaz pájet cínem? Případně pájení kombinace mosaz + měď... _________________ loď: remorkér Matylda, remorkér Cvalík
letadlo: slowflyer Lazy Bee, samokřídlo BeeEvolution
Normálně očistíš kyselinou sírovou a zapájíš. Ale je důležitý oba materiály pořádně prohřát . Já na to používám horkovzdušnou pistol a normální cín a není problém. Akorát bacha na to že to bude fest horký!!!! Jinak pájení mosaz+měď dohromady není problém a mavíc mosaz tolik nekoroduje jako měď, ta ti zezelená a je to pěknej hnus. _________________ Av-36 Bojar;Tucano T1; Tornádo XX,
Alpha 1500, Elipsoid Evolution, P 47 Thunderbolt
Mini remoš, PT 109 v dlouholeté dostavbě
Zaslal: út květen 04, 2010 10:39 pm Předmět:
Peťan napsal:
Normálně očistíš kyselinou sírovou a zapájíš
Ta kyselina se dá běžně koupit? V GMku jsem viděl jen různé pájecí kapaliny a pasty, ale samotnou sírovku ne... _________________ loď: remorkér Matylda, remorkér Cvalík
V GM to maj drachý my máme doma litr sírovky z drogérie za nějakejch 50Kč. Jinak pozor pokud se rozodneč použit sírovku tak bacha že v okolí 1 metru ti možná zrazaví všechny železný věci a taky moc nečichej ty výpary, motá se z nich solidně hlava a leptá to sliznice. _________________ Av-36 Bojar;Tucano T1; Tornádo XX,
Alpha 1500, Elipsoid Evolution, P 47 Thunderbolt
Mini remoš, PT 109 v dlouholeté dostavbě
Já používám pájku se stříbrem a neutrální pájecí kapalinu z GESu. Po pájení omyju mýdlem a hotovo. Krásně drží a dá se to pěkně "obrobit". _________________ Durafly Tundra, Ion-NEO, ION, Katana S30e, DogFighter, SuperZoom 3, samokřídlo BeeEvolution
springery Bílej a Červenej, plachetnice Discovery, motor.jachta Marlin600
Zaslal: st květen 05, 2010 9:17 pm Předmět:
Dík všem za rady, včetně těch "halucinogenních" _________________ loď: remorkér Matylda, remorkér Cvalík
I když tohle vlákno je už dlouho mrtvé chtěl bych hodit do placu svoji čerstvou
zkušenost. Ta zkušenost je vlastně Boříkův objev - postup, který jsem jen upravil.
Ve vlákně /Elektronika/baterie - pokec/ jsem si stěžoval, že mi cín při pájení
nechce chytat na niklovaný povrch Ni-MH článků. Bořík doporučoval očistit
(přeleštit) modrým kotoučkem od Proxxon. Moc jsem tomu nevěřil.
Nedávno jsem potřeboval nahradit vadný článek v sadě a v šuplíku se mi válel
vhodný kus, ale měl takovou tu nízkou a širokou čepičku určenou na bodování.
Při vkládání do nabíječky IPC-1 jsem musel mezi čepičku a kontakt vložit
šroubek, matku, ohnutý drát a pod. Modrý zázrak od Proxxonu nemaje
vzal jsem tvrdou mazací gumu (jedno zda šedou či načervenalou) a čepičku
přegumoval. (Jeli guma stará nutno oškrábnout nebo seříznout hladký
klouzavý povrch vzniklý oxidací.) Cínová trubička, pistolová pájka 100 W
a během jedné vteřiny se cín roztekl po povrchu do lesklé hladiny.
Připájena čepička ze starého burelového článku, kontrola zda po úpravě
má délku odpovídající velikosti AA, a mohla do normální služby.
Tvrdou gumu na mazání při psaní strojem jsem před lety používal na
čištění mědi při výrobě tišťáků. Dnes na tišťáky používam TORO pastu
z drogérie. Je to rychleji a kvalitněji očištěno.
Pájíte články do sad? Jaká je vaše zkušenost - postup?
Ještě odpovím, ale už bych to tady radši ukončil - baterky patří jinam !!
Pájel jsem pouze baterky do vysílaček (NiMHy a LiIony), které berou nula nic, takže na kvalitě spoje asi zas tak moc nezáleží. Pohonné články jsem nepájel.
A vzpomínám si, že jsem je taky "gumoval" tvrdou gumou - někdo mně to tenkrát poradil. Pokud je to vygumované a odmaštěné, tak pájka drží dobře. _________________ Durafly Tundra, Ion-NEO, ION, Katana S30e, DogFighter, SuperZoom 3, samokřídlo BeeEvolution
springery Bílej a Červenej, plachetnice Discovery, motor.jachta Marlin600
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.