Hlavní menu
· Úvodní strana
· O klubu
· Členové klubu
· Hangár
· Svahy
· Lodě
· Auta
· Dílna
· Elektronika
· Fórum
· Fotogalerie
· Videogalerie
· Počasí v Brně
· Downloads
· Odkazy
· Seznam témat
· Archív článků
· Top 10
· Můj účet
Přihlášení (registrace)
Přezdívka

Heslo

Bezpečnostní kód:
Bezpečnostní kód
Do tohoto pole vložte bezpečnostní kód:

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
TopList
RSS/XML
· RSS 0.91
· RSS 2.0
· Atom
Partnerské stránky
MoNaKo - Modelařina Na Koleně

Tug Towing CZ

MK ALKA Žatčany
Forums

RC Fógli
Fórum nejen pro členy klubu

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Lepení ABS plastu
Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra RC Fógli -> Dílna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bořík
Mazák
Mazák

Registrace: 20.10. 2010

PříspěvekZaslal: so listopad 03, 2012 1:46 pm    Předmět: Citovat

Acrylit je výborné lepidlo, ale bohužel trochu drahé. Výhodou oproti vteřiňáku je hlavně to, že si zachovává objem a je tvrdé a mírně pružné, takže nepraskne tak rychle, jako kvalitně namíchané epoxy. Výborně se třeba hodí na vytvoření ostré hrany u trupu z ABS, kde jsou většinou hrany s moc velkým poloměrem. Pozor na zpracování - tuhne velice rychle a je třeba si namíchat jen takové množství, co se dá zpracovat do 10-ti minut.
Maximux
Mazák
Mazák

Registrace: 15.8. 2009

PříspěvekZaslal: po listopad 12, 2012 8:22 pm    Předmět: Citovat

Maximux napsal:
Ahoja,
když tak tu probíráme ty lepidla, tak jsem si pořídil ten UHU Allplast a udělal nějaké testy. Zatím pouze na HPS (PSH).
Hodnotím dle kvality spoje:
1. - Contacta od Revellu - spoj se hezky "svaří" a drží a drží... pozor, při vyšší aplikaci hrozí zborcení, ale pokud se to nebude patlat opakovaně nechávat se rozpouštět, nejlepší lepidlo na tento plast.´
Nejlepsí postup se mi osvědčil: kápnout na spoj, lehce natisknout spojované díly a oddálit,... nechat 5s působit a pak přitisknout a zafixovat.
Lepidlo naleptává celý spoj a dokonale se pak svaří.
Nepodařilo se mi lepené díly už roztrhnout.

2. - vteřiňák střední - obdoba jako Contactou, ale spoj se tolik nesvaří.
Sice se mi nepodařilo matetiál od sebe oddělit, ale spíše odtrhat/odlámat na krajích spoje - prostě to tam křehne.

3. - UHU Allplast - lepí dobře, ale při větší námaze lze roztrhnout. Při studiu spoje jsem zjistil, že nejlépe drží po okrajích, kde se má šanci naleptat a uvnitř spoje je spíše materiál natráveny, ale ne dostatečně spojený. Drží tam víceméně silou lepidla (oproti svaření Contactou).

Asi největší deviza UHU bude v tom, že dokáže lepit různé plasty k sobě.
Zatím neodzkoušeno. Contacta si nejlépe rozumí s tím PSH. (prakticky, co dokáže naleptat, to pak slepí) ABS zatím nezkoušeno.

eM.

Ahoja, navazuji s testem na předchozí výsledek.
Tentokrát jsem lepil kousky ABS a světe div se, úplně jinej výsledek eek

Hodnotím dle kvality spoje:
1. - Contacta od Revellu - spoj není pevný, je křehký. Spíše drží vlastní lepidlo na materiálu, ale nijak nepůsobí na materiál vlastní a rozpadne se přímo v lepidle při působení menší síly. Lepidlo lze potom nehtem seškrábat. Testováno na broušeném i nebroušeném podkladu, bez rozdílu pevnosti.

2. - vteřiňák střední - ve třech stupních pevnosti
a) broušený podklad - velmi pevný spoj, téměř nerozebíratelný, trhá se spíše materiál jak na krajích spoje, tak při pokusu rozdělit spoj nožem ve spoji.
b) nebroušený podklad - středně pevný spoj, ale při působení větší síly se rozdělí v lepidle. Vlastní lepidlo nejde seškrábnout z lepených ploch.
(Otázkou může být, zda by byl spoj pevnější, kdyby byla menší vrstva lepidla. Vzhledem k tomu, že u všech pokusů jsem spoje fixovoval stejně - silou spojit a zajistit kolíčkem, rozdílnou vrstvu lepidla spíše vylučuji).
c) broušený podklad za použití aktivátoru na jedné straně - vyloženě křehký spoj. Pravděpodobně došlo k aktivaci vteřiňáku dříve, než došlo k přilnutí na druhou lepenou plochu. (na jednu plochu jsem kápnul lepidlo, druhou plochu jsem stříknul aktivátorem a nechal chvíli - 10s odvětrat a poté přiložil).

3. - UHU Allplast - lepí nejlépe, a spíše spoj svaří
Zkoušel jsem jako vzorek broušený i nebroušený podklad. Při prvním testu se mi zdálo, že broušený podklad je na tom hůře. Následoval druhý test na větší ploše (cca 1cm2) a oba podklady jsou na tom stejně - vždy svařeno. Když jsem se snažil spojené díly oddělit, buď jsem utrhl materiál před spojem, nebo při rozdělováním nožem se spoj trhal uvnitř. Prostě svařeno. Razz

Závěr:
- s PSH si nejlépe rozumí Contacta Professional.
- s ABS si nejlépe rozumí UHU Allplast.

Jsem zvědavý, jak si povede ten UHU Acrylit, případně otestuji další lepidla.
liberk
Člen RC Fógli-MODERÁTOR

Registrace: 12.9. 2007

PříspěvekZaslal: po listopad 12, 2012 8:33 pm    Předmět: Citovat

Maximux napsal:
...druhou plochu jsem stříknul aktivátorem a nechal chvíli - 10s odvětrat a poté přiložil ...

Přiložil bych hned, po 10s ten aktivátor prakticky vyprchá a téměř ztratí na účinnosti. Já na jednu stranu dávám vteřiňák, přitisknu na druhou a potom teprve ofouknu aktivátorem - takhle mně to funguje (nicméně takhle lepím jiné materiály, ABS ne).
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Maximux
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: po listopad 12, 2012 8:48 pm    Předmět: Citovat

No, už jsem si v praxi odzkoušel, že ten aktivátor tak rychle nevyprchá. Naopak je žádoucí, aby to nezačalo působit dříve, než se to přitiskne. Z uvedeného pokusu usuzuji, že i těch 10s bylo málo (možná to bylo 8s, ale kdo by to počítal Wink )
Jinak když lepím EPP, tak posupuji tak, že to proleju vteřiňákem, přitisknu, a potom fouknu aktivátorem. Ona se udělá krustička na lepidle vyteklém na povrch a začne se propracovávat dovnitř spoje. Takto dělám i jiné plastíky, kde to lepidlo používám na vnější stranu materiálu a spoléhám se spíše na síly lepidla působící po stranách spojovaného materiálu, než uvnitř spoje samotného.
Bořík
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: po listopad 12, 2012 10:03 pm    Předmět: Citovat

zajímavý je popis lepidla UHU Allplast - někde je uváděno jako vteřinové lepidlo, jinde jako běžné lepidlo ... viz třeba Heureka : http://lepidlo.heureka.cz/uhu-vterinove-lepidlo-na-plasty/specifikace/
vzhledem k tomu, že na stránkách výrobce se o veřiňáku nic neříká, tak to bude s velkou pravděpodobností klasické rozpouštědlové lepidlo.
http://www.uhu.cz/specialni-lepidla_uhu-allplast
hned si ho půjdu koupit, protože by se velmi dobře mohlo doplňovat právě s tím normálním vteřiňákem - tam, kde nejde povrch zdrsnit a tam, kde je potřeba mít trochu víc času, tak bude to UHU Allplast výborné řešení.
Maximux
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: út listopad 13, 2012 12:00 am    Předmět: Citovat

No, nejsem si jistý s tím - více času.
Když se totiž nanese, ihned jaksi začíná tuhnout a tahají se od toho "vlasce" lepidla. Nejednou se mi tedy stalo, že jsem nanesl UHU Allplast a jak jsem se vzdaloval s tubou, zdvihl jsem ze vzdálenosti 15cm lepený předmět ze stolu Laughing , jenž začal levitovat (ten plast, né stůl).
Nějak se to nedá přesně dávkovat. Má to širokou hubici, rychle to teče, a stejně tak to jaksi rychle zavadá.
Už jsem uvažoval o tom, že bych zkusil koupit nějakej nástavec, který by zpřesnil dávkování. Něco jako ty teflonové špičky na vteřiňák.
Kdysi jsem měl takovou na Purocel/Butacel. Ani nevím, zda se tyto lepidla ještě dělají a kterej byl na co. Trochu bych to přirovnal tomu UHU.
eM.
Maximux
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: út listopad 13, 2012 12:07 am    Předmět: Citovat

liberk napsal:
Maximux napsal:
...druhou plochu jsem stříknul aktivátorem a nechal chvíli - 10s odvětrat a poté přiložil ...

Přiložil bych hned, po 10s ten aktivátor prakticky vyprchá a téměř ztratí na účinnosti. Já na jednu stranu dávám vteřiňák, přitisknu na druhou a potom teprve ofouknu aktivátorem - takhle mně to funguje (nicméně takhle lepím jiné materiály, ABS ne).

Ještě jsem pátral k tomu aktivátoru.
Kdesi jsem se dočetl, že ten aktivátor se může nechat až 10min odvětrat, že ulpí na materiálu a jde dolů pouze smýt. Potom prý stačí pouze dané části přitisknout a je spoj okamžitě pevný (já už ale vím, že pouze na některý materiálech Cool ) a bez možnosti dalších korekcí.
Při takovéto aplikaci by nemělo docházet k potahování povrchů bílým filmem, což je nevhodné například při lepení čirých dílů.
liberk
Člen RC Fógli-MODERÁTOR

Registrace: 12.9. 2007

PříspěvekZaslal: út listopad 13, 2012 8:42 pm    Předmět: Citovat

No je fakt, že jsem to tak dlouho nikdy netestoval ...
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Maximux
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: so únor 09, 2013 5:50 pm    Předmět: Citovat

Nazdárek lidi...
Zrovna lepím lodičku od Robbe a jelikož jsem zde nadnesl dotaz na lepení ABS z kterého je vyrobena, napíši to sem.
Co se mi teda stalo.

Asi 3 dny mi trvalo, než jsem vyrobil, spasoval a přilepil plastový díl na smrkový nosník (jde o podpatek pod kormidlo - prodloužení kýlu). Když jsem se tento celek chystal vlepit pomocí epoxidu do trupu (protože jsem použil epoxid na slepení plastového pouzdra na smrkový nosník), začalo mi to vrtat hlavou. Tedy to, jak mi tady Bořík psal - použít UHU Acrylit jako ekvivalent Pattex Stabilit Expres pro plast+dřevo.
A teď ta poenta:
Jelikož nevládnu šprechtit německy, jedu podle anglického návodu.
A ti pi... ...tomci mají v německém návodu lepení Stabilitem (UHU Acrylit) a v anglickém návodu mají EPOXID Evil or Very Mad kopf gegen wand

Dále musím anglický návod vždy konfrontovat s německým... a hlavně používat hlavu irre

A modlím se niedermayr anbeten aby ten kousek co jsem lepil špatným lepidlem časem neupadl (byť tam tedkom drží jako bejk).

Ahojte, eM.
Bořík
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: so únor 09, 2013 6:37 pm    Předmět: Citovat

Buď úplně klidný - pokud jde o takový způsob lepení, kde se vkládá něco do něčeho a je tam relativně velká styčná plocha, tak to bude držet výborně. Pokud jsi hodně zdrsnil tu ABS plochu, tak to nepovolí ani po ráně kladivem ( no .... kladívkem ). Very Happy
guchar
Mazák
Mazák

Registrace: 30.9. 2012

PříspěvekZaslal: ne únor 10, 2013 5:39 pm    Předmět: UHU Acrylit / ekvivalent Pattex Stabilit Expres Citovat

Když ono těch "UHU Acrylit" je docela dost druhů.
Navíc ve značení a pojmenování dělají binec jednotliví prodejci.
Podobně bude možná i více druhů "Pattex Stabilit Expres".
Má Pattex nějké doplňující značení? Nebo kód produktu prodejce?

Nicméně je-li uvedeno, že jde o ekvivalent "UHU plus acrylit"
a popis používaných složek odpovídá tomo co je v balení byl bych klidný.
Nejlepší anglický návod - popis (Technical Data Sheet) pro UHU plus acrylit:
http://www.uhu-profishop.com/downloads/dl/file/id/564/technical_data_sheet_uhu_plus_acrylit_engl.pdf

České stránky acrylit s matoucím dovětkem
" ... epoxy – epoxidové (dvousložkové) lepidlo na bázi akrylátu"
http://www.uhu.cz/dvouslozkova-lepidla_uhu-plus-acrylit

"Dvoupastové" pasta A : pasta B, 1:1 (Chemie zde nepopsána obecně
kategorie "5" minutove epoxy. Spoj není tak křehký. Po nahřátí se
docela dobře dá "rozebírat". Opět matoucí epoxidové/methakrylátové.
http://www.uhu.cz/dvouslozkova-lepidla_uhu-plus-multifest

Na a epoxidová klasika, obdoba Epoxy 1200, křehký velmi pevný spoj
pryskyřice + agresivní alkalické tužidlo. Existují i varianty s různými
přidanými plnidly kov, křemičitý písek jako tmely. Pro zlepšení odolnosti
proti trhlinám, při namáhání rázem varianty s dispersí kaučuku.
[url] http://www.uhu.cz/dvouslozkova-lepidla_uhu-plus-endfest-300-kg[/url]

Pattex Stabilit Expres
Prodává i třeba Conrad
http://www.conrad-uk.com/ce/en/product/240958/Pattex-PSE6N-Stabilit-Express-Adhesive-80-g jeho německý návod
http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/225000-249999/240958-da-01-de-Pattex_Stabilit_Express_80g.pdf

má Henkel i v anglickém znění
http://deweb02.henkel.com/henkel%5Cadhesives%5Ctm_acd.nsf/webviewde/DCA3E457199490DDC12572B3004507D1/$File/PattexStabilitExpress.pdf

Nejsi první koho chybějící anglický návod dostal.
Viz celá řada odkazů jako třeba
http://usa.magicmicro.org/p/forum/forum_viewtopic.php?1798
Jako vždy češtin google překladače nemá chybu
http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://usa.magicmicro.org/p/forum/forum_viewtopic.php%3F1798&prev=/search%3Fq%3Dpattex%2Bstabilit%2Bexpress%2Bfor%2Bwood%2Band%2Binstructions%26hl%3Dcs%26tbo%3Dd%26biw%3D1280%26bih%3D885&sa=X&ei=hLMXUc-JHobKswbe9IG4Dw&sqi=2&ved=0CG4Q7gEwBg

Takže tak jako na počátku, jeli to ekvivalent UHU Acrylit a v balení
je pryskyřice plus prášek jde o akrylátové lepidlo.
A to na spoji dřevo - ABS plast bude držet jako hrom.
Problém by nastal jen u plastů:
Not suitable for Polyethylene, Polypropylene, Polytetrafluorethylene (Teflon®), Soft-PVC, rigid-foam materials and Polyamide.

Takže pokud ten tvůj plast je jeden z:
Field of application: For safe bonding of:
• Ceramics, porcelain, glass, concrete, stone, wood as well as all kinds of metals
• Polystyrene, acrylic glass, rigid PVC
• ABS- and SAN-plastics
• Polycarbonate, glass-fibre reinforced plastics
• Celluloseacetobutyrate
• Aminoplast-and Phenoplast -materials

JE TO NAPROSTÁ POHODA. ALCHYMII lepení třikrát: NAZDAR.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Maximux
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: ne únor 10, 2013 6:30 pm    Předmět: Citovat

Citace:
UHU Acrylit a v balení je pryskyřice plus prášek jde o akrylátové lepidlo.

Jo, je tam prášek. Akorát mne zarazila konzistence, taková jakoby medová.
Dostalo mne ne chybějící anglický návod, ale rozdílné určení (pojmenování) lepidel v původním německém a původním anglickém návodu. Tedy, ten anglický návod byl součástí původního návodu... však to znáte, ty brožurky s 8mi jazyky k televizi Very Happy
No a v německé části byl Stabilit Express a v anglické byl EPOXY Evil or Very Mad

Kladívkem do toho řezat nebudu, ale může hrozit nějaký ten náraz .
Ale vyjádření o té styčné ploše mne trochu uklidnila. Dále již lepím dřevo/ABS za použití UHU

eM.
Bořík
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: ne únor 10, 2013 7:56 pm    Předmět: Citovat

Neboj se ani řídkého vteřiňáku - pokud jsou styčné plochy pořádně zdrsněné, tak to rozlomíš jinde, jen ne ve spoji. Pochopitelně nemám na mysli lepení třeba 1mm desky na tupo - to neudrží nic.
guchar
Mazák
Mazák

Registrace: 30.9. 2012

PříspěvekZaslal: ne únor 10, 2013 10:43 pm    Předmět: Citovat

Maximux napsal:

... Dále již lepím dřevo/ABS za použití UHU ...

"UHU plus acrylit" nebo "Pattex Stabilit Expres" podle popisu by to měl být
stejný typ lepidla takže by mělo být jedno které použiješ.

Nutno dodat, že tak jako epoxidová, tak i dvousložková akrylátová lepidla,
pro dobrou pevnost spoje potřebují jistou minimální vrstvu lepidla.
Obecně minimální velikost spáry od 0.05 po 0.25 mm.
Nebo mírně větší.

Vteřiňáky (zmiňuje Bořík níž), tedy kyanoakrylátová lepidla vytvrzovaná
vzdušnou vlhkostí, vyžadují rovnoměrnou téměř žádnou spáru.
Dobře dosedající a zapadající plochy. Ta řídká i max. spáru méně jak 0.03.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Bořík
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: ne únor 10, 2013 11:03 pm    Předmět: Citovat

Jenže když se vezme ten řiďoučký vteřiňák a k tomu plnič, tak se dá vyplnit i pořádná díra ( klidně centimetrový "kubík" ). Je to pořádně tvrdé a vzhledem k tomu, že jsou to skleněné mikrokuličky, tak se do toho i blbě vrtá. Bude to asi křehčí, ale kdyby se do toho vložil nějaký kousek uhlíkové tkaniny, tak to bude pevné určitě dost.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra RC Fógli -> Dílna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejít na: