Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
Začal jsem dělat první letadlo. Vybral jsem Lazy Bee, protože to snad uřídím a hlavně je to letadlo, které se asi nejvíc podobá remorkéru
Je to "houbolet", křídlo vyříznuté z bloku EPP, trup a ocas z desek. Narozdíl od většiny Lazyn bude mít křidélka, takže vzepětí uší jsem udělal docela malé, aby byla křidélka trochu účinná.
No každopádně je to mé úplně první letadlo, tak uvidím, jestli to vůbec poletí (směr vzhůru) a taky jestli to dovedu v celku zase na zem. Držte mi palce!
Registrace: 21.10. 2007 Příspěvky: 603 Bydliště: Brno - Černovice
Zaslal: čt prosinec 10, 2009 3:11 pm Předmět:
No vybral sis dobře - já ji měl kdysi a byl to sqělý pomalolet. Jen myslím, že ta křidélka tento typ letadla vůbec nepotřebuje - jen ti ztěžkne o jedno(dvě) servo(a). Ten krátký trup a ta lopata vzadu způsobovala, že to točilo na pětníku... A akrobat to asi nebude A o jejich účinnosti bych radši nediskutoval, ale třeba se pletu a bude mastit jeden výkrut za druhým Tak ať ti to lítá _________________ CH 63 hangár rozprodán... dolétán a rozdán, ale jednou...
Registrace: 24.6. 2008 Příspěvky: 544 Bydliště: Brno - Štýřice
Zaslal: čt prosinec 10, 2009 3:25 pm Předmět:
Jo s těmi křidélky je to trochu experiment, ale ověřený – některé Lazy křidélka fakt mají a valí to.
Já je tam ale nedělám z akrobatických důvodů – v simulátoru jsem zjistil, že mi ovládání jen ocasem fakt nevyhovuje. Takže proto
Když mi to v reálu nebude fungovat, tak to zalepím napevno a serva dám pryč.
Registrace: 6.3. 2007 Příspěvky: 1290 Bydliště: Brno - Jehnice
Zaslal: čt prosinec 10, 2009 3:28 pm Předmět:
Pěkné.
Jen mám takový nedobrý vnitřní pocit, že ta křidélka nebudou to pravé ořechové. - velká "plácačka" umístěná až na konci křídla.
Ovládání asi bude málo citlivé , něco ve stylu (výchylka křidélek): nereaguje ..., furt nereaguje ... , sakra co s tím je..., už je to moc ...
Ale možná se mýlím.
Vypadá to moc pěkně, krásný letadýlko. S těma křidýlkama uvidíš. Nejsou zrovna ideálně umístěná, ale ono to tam jinak nejde. Holt až let rozhodne.
A kdy bude zálet ? Odhaduji to tak na Nový rok. Nebo se pletu ? _________________ Durafly Tundra, Ion-NEO, ION, Katana S30e, DogFighter, SuperZoom 3, samokřídlo BeeEvolution
springery Bílej a Červenej, plachetnice Discovery, motor.jachta Marlin600
i ja se připojuji k přani dobých letu a vitam te mezi vzdušne remorkery křidelka když to bude zytečne tak přilepíš a je to _________________ ... letadla a lodičky ...
Naposledy upravil Mak dne čt prosinec 10, 2009 10:36 pm, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: čt prosinec 10, 2009 10:18 pm Předmět:
Já od těch křidélek čekám jen to, že mi umožní naklánět letadlo na stranu a tedy točit zatáčky křidélky+výškovkou, případně vyrovnávat nějaké krizovky nad zemí, nic víc. Jen se směrovkou mi to přijde takové míň řízené, ten let.
A zálet bude asi kolem Nového roku - až číňani pošlou elektroniku, balíček klasicky visí v HK a ne a ne se odeslat
Zaslal: út leden 05, 2010 2:00 pm Předmět:
Tak jsem konečeně Lazy dodělal. Někdy to nebylo jednoduché - např. zapálená vánoční svíčka na stole, kde je éro položené, není úplně nejlepší nápad
Mám ale jeden problém - v letadle jsou 4 serva (2x křidélka + ocas) a BEC v tomto regulátoru http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4706 to nějak nezvládá. Projevuje se to "vytuhnutím" přijímače spektrum AR500 (opravdu vytuhne, nepřejde do failsafe) při prudším páčkování. Bohužel se to pak nechce probrat k životu - když změřím napští na BEC, jje to kolem 5,5V, ale s takto zamrzlým přijímačem naměřím jen 1,5V (takže se nedivím že to nejede). I po odpojení a připojení baterky to při připojeném přijímači dává jen těch 1,5V a uvést to do stavu normální fuknce je trochu zázrak (regl nijak nereaguje, občas zas jen pípá).
Zkusil jsem jako regulátor připojit DSYS z lodě - ten snese mnohem víc, při extrémním páčkování to taky na mžik vypadne, ale prakticky ihned se přijímač znova chytne. Pokud vyřadím jedno servo (zbydou tři), je vše ok.
Jak z toho ven? Asi bych měl pořídit nějaký externí BEC, že? Dá se připojit na stejnou baterku s reglem (2-3článek Lipo)? Nerad bych měl v tak malém letadle další sadu aku pro serva.
Registrace: 31.1. 2007 Příspěvky: 1502 Bydliště: Brno, Nový Lískovec
Zaslal: út leden 05, 2010 2:35 pm Předmět:
No pak asi bud bych vyradil ty dve serva na kridlech a je to nebo nez tam davat dalsi bec vyjde skoro penezne nastejno poridit jiny regl, ktery to zvladne, klidne zase z hobbycity, nejaky turnigy jednoduchy 30-40A, tem bude mit bec tak na 3A a mas vystarano. A hmotnostne oproti becu externimu to bude taky lepsi. A jednodussi draty.... _________________ Dimona; Artist; Tornado XX; TREX 450SE; Revo; Dark Impact; M18PRO; ETNZ; Atlantio.
Zaslal: út leden 05, 2010 2:48 pm Předmět:
Nojo nepoužívat ta křidélka je možnost to dočasně vyřešit. Pořídit jiný regl – já si nejsem jistý, jestli těch 3A BEC bude stačit? Ten DSYS, se kterým jsem to taky zkoušel, má BEC taky 3A a přece jsem byl schopný to "urvat", pravda ale při naprosto nereálném pohybu serv.
Ten externí BEC uvažuju, protože všude se píše, že to je lepší řešení než ten integrovaný, ale asi je to vhodné pro velké modely?
... pravda ale při naprosto nereálném pohybu serv...
Myslím, že v reále to bude mnohem horší - na serva (ovládané plochy) budou působit dynamické síly.
Mám zrovna s Lazy Bee podobnou zkušenost. I se dvěma servy se stává, že když jdu např. na přemet, osolím motor, přitáhnu výškovku, tak mě taky připadá, že to BEC v tom levném setovém reglu nezvládá a začne to cukat. Ale lítám se stařičkou 35-kou a tam po menším ubrání plynu se to hned dostane do normálu. _________________ kanál 65
Registrace: 27.12. 2006 Příspěvky: 1672 Bydliště: Brno - Bystrc
Zaslal: út leden 05, 2010 5:12 pm Předmět:
jen tak pro zajímavost - co tam je za serva? proč tolik žerou, že shodí bec? chodí ti ovládací plochy volně?
dal by se třeba použít jednočlánek lipol na napájení přijímače a serva honit z BEC nebo záložní článek přes diody, který dokrmí soustavu při poklesu napětí, ale tak nějak mi to přijde jako divné řešení pro takovýto malý stroječek.
Zaslal: út leden 05, 2010 5:49 pm Předmět:
Jsou tam HXT900 https://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=662
Mají prý odběr kolem 0.4 A, když to vynásobím čtyřma, tak je to 1,6 A a můj regl má BEC 1,5 A, takže je to prostě moc. Někde jsem četl, že konkrétně přijímač spektrum to se 4 těmito servy a BEC slabším než 3A prostě nezvládá a resetuje se. Holt jsem si to nespočítal.
Plochy mi chodí volně, ale ještě to radši prověřím. Ale blbý je, že teď se mi ta kombinace přijímač-regl nedaří vůbec rozchodit, BEC už nedává ani těch 1,5 V ale jen 1,3 V (s připojeným přijímačem, měřeno na konektoru, s odpojeným přij. dává normálně 5 V). Možná BEC odešel úplně, regl jen pípá (přijímač je zjevně ok, s DSYS reglem chodí).
Nikdy jsem se nedíval na proudové odběry serv ,ale 0,4A se mi zdá celkem dost na takovýho prcka, třeba se pletu , ale zároveň přece 4 serva netahají , nejsou výchylky serva větší než ovládacích ploch ? Nebo jsem to špatně pochopil poslední dobou se mi v elektrice nedaří
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Přejít na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.