Hlavní menu
· Úvodní strana
· O klubu
· Členové klubu
· Hangár
· Svahy
· Lodě
· Auta
· Dílna
· Elektronika
· Fórum
· Fotogalerie
· Videogalerie
· Počasí v Brně
· Downloads
· Odkazy
· Seznam témat
· Archív článků
· Top 10
· Můj účet
Přihlášení (registrace)
Přezdívka

Heslo

Bezpečnostní kód:
Bezpečnostní kód
Do tohoto pole vložte bezpečnostní kód:

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
TopList
RSS/XML
· RSS 0.91
· RSS 2.0
· Atom
Partnerské stránky
MoNaKo - Modelařina Na Koleně

Tug Towing CZ

MK ALKA Žatčany
Forums

RC Fógli
Fórum nejen pro členy klubu

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Igarashi - loď el.motory napřímo
Přejít na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra RC Fógli -> Lodě
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
guchar
Mazák
Mazák

Registrace: 30.9. 2012

PříspěvekZaslal: čt listopad 12, 2015 9:36 am    Předmět: Igarashi - loď el.motory napřímo Citovat

Při hledání DC motoru pro loď bez převodovky jsem narazil na vlákna uvádějící
SP3657-050FC-3P
stránky Igarashi, se od těch časů změnily, staré odkazy už neplatí. NOVÉ www
http://www.igusa.com/pages/products.html
http://www.igusa.com/pages/motors.html
Nepoužíváte někdo něco od nich? Nevíte o někom kdo používá jejich motor(-y)?
Původní pramen:
http://www.mo-na-ko.net/php/portal/viewtopic.php?id=743
Je to o "velkých - těžkých - ne moc rychlých" zavážecích lodičkách.
Porovnání s MIGy od MEGA? (Z dnešního pohledu nabídky.)
V diskuzi jsem zahlédl jména Bořík a Bida-Bidovský.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
liberk
Člen RC Fógli-MODERÁTOR

Registrace: 12.9. 2007

PříspěvekZaslal: čt listopad 12, 2015 8:14 pm    Předmět: Re: Igarashi - loď el.motory napřímo Citovat

guchar napsal:
... SP3657-050FC-3P ... Nevíte o někom kdo používá jejich motor(-y)? ... V diskuzi jsem zahlédl jména Bořík a Bida-Bidovský.

Používám ho (výše uvedený motor) už asi 8 let ve springrovi. Naprostou většinu času odjezdil na TT při tlačení a tahání různých van. Je to vynikající motor, který mně tehdy doporučil Bořík a nedám na něj dopustit (na motor i Boříka Laughing )
Letos na jaře před sezónou mě napadlo, že už má celkem dost odježděno a tak (kdyby náhodou nečekaně odešel do věčných lovišť) jsem si pořídil od Megamotors ten stejný do rezervy. Potěšilo mě, že ho pořád mají a rychle si ho koupil, co kdyby pak už někdy nebyl. Nicméně springr odjezdil další sezónu a motor se "odejít" nechystá.
Pokud by tě zajímaly nějaké technické věci (na jakých V ho provozuju, šroub, spotřeba, baterie, ....), tak se ozvi.

Bohužel na webu Megamotor nefungují vnořené odkazy, takže podrobnosti o tomto motoru najdeš na www.megamotor.cz - Produkty MEGA - Speciální motory - SP3657F - a na té stránce je i popis výše uvedeného motoru.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bořík
Mazák
Mazák

Registrace: 20.10. 2010

PříspěvekZaslal: čt listopad 12, 2015 11:18 pm    Předmět: Citovat

Věc se má asi takto: Firma Megamotor dováží různé motory pro průmyslové aplikace od firmy Igarashi ( a možná i od jiných firem ) a pokud se tyto motory hodí pro modelářské účely, dostanou přelepku Megamotor ( MIG ) a jsou pak dále distribuovány do modelářských prodejen. Protože se znám s oběma pány Matyášovými a mám s nimi dobré vztahy, dostanu takový nově příchozí motor na vyzkoušení a protože mám doma hromadu lodních vrtulí, tak dané motory vyzkouším v různých kombinacích napětí a šroubů a podle toho se pak motor dá doporučit na vhodnou loď.
Konkrétně ten motor SP3657-050FC-3P ( nebo jeho klon ) pak dostal nálepku Mig 600 12V BOAT.
I když si teď vůbec nejsem jistý, jestli Liberk opravdu používá tyto motory - pokud jezdí na 12V gelovku, tak ano.
Existují motory s podobným označením a liší se pouze v čísle 050 - místo něj je tam 030. Ve skutečnosti jsou velmi odlišné - motor 050 je podstatně slabší ( má tenké vinutí ) a tuším pětilamelovou kotvu ( 030 by měl mít jen třílamelovou ). Motor 050 se hodí do trvalého odběru max. 2A při 12V, s velkými šrouby ( třílisté Graupner do 55 mm ), kdy s větším zatížením ( s trvalým příkonem nad 25 W ) se už pak dost hřeje. Naopak motor 030 točí o dost víc otáček a tak se naopak hodí pro napájení do 7V, ale zato proudy vydrží tak do 8-10A ( takže příkon do 50-60W ) s vrtulemi do 45 mm ( třílisté Graupner ) nebo 35-40 mm ( třílisté Robbe a Raboesch ).
Proto bych na TT doporučil spíš motor 030 ( kvůli dvojnásobnému výkonu ), ale pokud je zdrojem 12V gelovka nebo tříčlánek Li-xx, bylo by to pro něj naprosto likvidační napětí ( pokud by loď neměla extrémně malý lodní šroub, což remorkéry nemají - právě naopak ).
guchar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: pá listopad 13, 2015 2:48 am    Předmět: motor - boat - záběh Citovat

Z těch možností a variant MIG, Graupner, Speed, ... mám nyní v hlavě slušný úl.
Hledaje na mo-na-ko ruzne-SPEED (Motory řady SPEED) jsem padl na popis
Záběh elektromotoru. A tak až se mi nějaké vzorky na stole sejdou určitě
věnuji nějaký ten čas jejich aktivnímu / pasivnímu záběhu.
Záběhu elektromotoru - dle "Moje objevené Ameriky", Jan Cinger
http://www.offroad-rc.info/WordPress/?page_id=482
Bořík
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: pá listopad 13, 2015 7:38 am    Předmět: Citovat

Myslím, že máš zbytečné obavy. V novém katalogu firmy Graupner ( 2016 ) je kromě záplavy "třídrátových" motorů jen zmínka o dvou stejnosměrných motorech: Speed 600 a Speed 820 ( jak jsem si zhruba prošel ). Jinak ostatní "dvoudrátkové" motory z katalogu vypadly. Firma Robbe úplně vypustila lodě a jejich příslušenství, takže ani tam se motorů nedočkáš. Proto je třeba se spíš zaměřit na stříďáky, protože i cenově vycházejí lépe a výběr je obrovský. A nějaké zabíhání stejnosměrného motoru má jen o kapku větší účinnost, jak "samoostření" žiletek v malé pyramidě, natočené ke světovým stranám a za úplňku.
guchar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: pá listopad 13, 2015 10:43 am    Předmět: boat DC/AC brushed/brushless Citovat

Bořík napsal:
Myslím, že máš zbytečné obavy. V novém katalogu firmy Graupner ( 2016 ) je kromě záplavy "třídrátových" motorů jen zmínka o dvou stejnosměrných motorech: Speed 600 a Speed 820...

Ten "projekt-hračka" bude o něčem jako "škaredé káčátko", a hlavně
NÍZKONÁKLADOVÉ. Z dob raného modelářského mládí se našla
krabice s nejrůznějšími motory MABUCHI. K nim počítám s 2S PowerIon.
Takže šrouby, hřídel, držák (hřídel s uchycením) a LEVNÉ-SLUŠNÉ regulátory.
(Čas na hraní s "třídrátovými" stříďáky /+pseudostříďáky/ příjde později.)
V sekci LODĚ není elektropohon, takže něco sem nemusí zapadat.
Zaměření dnešního (listopad 2015) MABUCHI je dost široké
http://www.mabuchi-motor.co.jp/en_US/product/p_sitemap.html
http://www.mabuchi-motor.co.jp/en_US/product/p_0204.html

http://www.mabuchi-motor.co.jp/en_US/product/p_0500.html
takže přiřazení typů z krabice nějakým obdobným současným motorům,
může být poněkud složitější.
I když to zatím vypadá na něco menšího-lehkého (plus převody),
ani větší macky nedávám úplně stranou.
Zajímavým původcem velikostí 500/540 jsou prý 12 V kompresory.
Snad do 150 Kč? Některé z nich asi s vestavěnou lopatkou ventilátoru.
jaroj
Nováček
Nováček

Registrace: 10.3. 2014

PříspěvekZaslal: pá listopad 13, 2015 11:51 am    Předmět: Re: Igarashi - loď el.motory napřímo Citovat

guchar napsal:
...
SP3657-050FC-3P ...
Nepoužíváte někdo něco od nich? ...

K naprosté spokojenosti dva tyto motory jsem měl 5 let ve své lodi (letos v Mostě schořela, jo uvnitr až plamen, motory vydržely). Koupeno u megamotor.
Šrouby vlatní výroby, průměr 45mm, dost ostré a napřímo ... viz http://www.mallat.cz/stan_tug_1405_fenlander/

Jaroj
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
guchar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: pá listopad 13, 2015 2:56 pm    Předmět: 2x 3657-050/DSYS MD28DCR,příčňákMIG400/7.2V,accu12V/2.3Ah Citovat

To: jaroj. Dík za zprávu. Příčina požáru? Ví se? Mallat /Malát mi bylo povědomé.
Je to sice nějaký pátek. Byly Stalinovy sáně. Na RC Fogli stavba "brera".
Na mallat.cz jsem dnes taky koukl na "Sidewinder Boom Boat".
Před pár let jsem si prohlížel řadu videí s orig. tohoto typu vodníh "traktorů"
liberk
Člen RC Fógli-MODERÁTOR

Registrace: 12.9. 2007

PříspěvekZaslal: pá listopad 13, 2015 8:00 pm    Předmět: Citovat

Bořík napsal:
... Konkrétně ten motor SP3657-050FC-3P ( nebo jeho klon ) pak dostal nálepku Mig 600 12V BOAT ... nejsem jistý, jestli Liberk opravdu používá tyto motory - pokud jezdí na 12V gelovku, tak ano.

Opravdu používám ten motor ve springrovi a to verzi "30" (mimochodem slouží už od roku 2007). Po různých laděních v letech 2007-8 jsem se dopracoval ke šroubu Robbe 40mm 3-list. Je fakt, že jsem to tenkrát poháněl 6V Pb. A několik let to bylo fajn. Nicméně olova postupně odešly (změkly) a já jsem od sezóny 2014 přešel na lipolky. Optimální by asi byl 2-článek, ale ten nemám a kupovat ho pro loď se mně nechtělo, protože v lodích zásadně používám "lítací" baterky a to jsou samé 3-články. Tak jsem ho tam frknul. Při testech ve vaně to ukazovalo na max. odběr 28A, takže to nebylo zrovna ono. Řešil jsem co s tím, až jsem nakonec vymyslel ježdění s velkou necitlivostí kolem středu kniplu (EXPa). Takže při běžné jízdě vychýlím páčku plynu do max. 1/3, což je ještě v oblasti malé citlivosti a remoš jezdí rychlostí tak akorát a odběr je do 3-4 A. A když potřebuji v nouzové situaci zabrat, tak to na pár vteřin osolím víc, případně až na doraz a springr jde i s vanou do "skluzu" Very Happy . Tohle ale použiji vždy max. na pár vteřin a tudíž je motor v pohodě. Takže nyní jsem s touto kombinací motoru, šroubu a baterie max. spokojen. A to nemluvím o tom, že nyní na lipolku 2200 mAh odjedu celou dvoudenní soutěž Wink
P.S.: protože se mně už zdálo, že toho má motor odježděno dost, tak jsem si letos na jaře koupil ten stejný motor do rezervy a vozím ho sebou. Ale sezónu jsem vesele odjezdil s původním.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
guchar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: so listopad 14, 2015 12:29 am    Předmět: použití esc MDD32 od DSYS Citovat

bořík napsal:
...Proto bych na TT doporučil spíš motor 030 ( kvůli dvojnásobnému výkonu ), ale pokud je zdrojem 12V gelovka nebo tříčlánek Li-xx, bylo by to pro něj naprosto likvidační napětí ( pokud by loď neměla extrémně malý lodní šroub, což remorkéry nemají - právě naopak ).

Použítí EXPa výchylek jako řešení kombinace accu 3S a motoru 7.2 V (2S)
/po přechodu z původně užívaného 6 V Pb accu/ je originální řešení.
Pochopitelně to chce ruce a hlavu s patřičnou mírou citu. Samozřejmě je to
taky možné díky dostatečně (z hlediska proudu) dimenzovanému reglu MDD32.
//Po pravdě řečeno z 2x Pb 6 V jsem si mylně vytvořil představu 12 V//

(V současné nabídce ESC řada 16, 32, 56 a 90 A je vedena jako MDExx.
DSYS je nemá skladem, ani provedení odolném proti stříkající vodě MDExxW.)
Výroba střídavých regulátorů (AC) zatím asi nenaběhla.
Na www DSYS v současnosti má skladem jen 1S(3až4 Nixx) MDD4E a MDD4E.
Pokud po nich budu chtít sáhnout vede to na přijímačovky 4x NiMH pohon 1S.
3V Mabuchi budou mít vysoké otáčky.Takže nějaké převody, což se mi nelíbí.
Bořík
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: so listopad 14, 2015 8:19 am    Předmět: Citovat

Regulátory MDD4 jsou ve výprodeji - výroba dávno skončila a už se obnovovat nebude ( jsou to jen okrajové záležitosti, není o ně dostatečný zájem, aby se vyplatila výroba ). Posledních pár kusů je na skladě, na modelbazaru je nabízím po 300,- za kus. Kdo má zájem o stavbu malých lodí, je to ideální příležitost.
Jinak o žádných přijímačových baterkách není třeba uvažovat. Není zde žádný BEC, vše se napájí pouze z pohonného akumulátoru. Ideální jsou třeba 4 tužkovky nebo jedna Lionka nebo Lipolka. Co se týká otáček, tak není důvod tam dávat 3V Mabuchi, ale třeba 12V motor.
Použití EXPa není až tak dobré řešení - není dobré si zbytečně kazit linearitu páky ovladače. Když už je potřeba snížit výkon, je lepší omezit výkon na regulátoru - klidně třeba na 25%. Páka pak řídí otáčky v celém rozsahu plynule. Většinou si páku plynu nastavuji podle odběru - doladím si křivku dráhy plynu tak, abych měl pokud možno lineární průběh odběru.
guchar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: so listopad 14, 2015 10:30 am    Předmět: DSYS - MDD4 - MDP3=programátor Citovat

Bořík napsal:
Regulátory MDD4 Posledních pár kusů je na skladě, na modelbazaru je nabízím po 300,- za kus.

MDP3 na modelbazaru máš taky?Model bazar"Bořík" znamená osobní odběr?
- Má MDP3 k MDD4/MDD4E smysl pořizovat?
- Ty (dva)/(jeden ze 2) typy analyzátorů od DSYS na modelbazaru nemáš?
NEVÍM ZDA BYCH (esc i analyz.) vůbec, resp. KDY BYCH JE KUPOVAL.

- Jinak máš pravdu, že dnes DC ESC téměř zmizely.
- A levná AC Comba(motor + ESC)začínají proklatě nízko, někdy i s hřídelí.
Pokud skousnu jejich průběh a pořeším reverzaci (pokud nemají),
tak u nových nákupů to vychází jednoznačně pro AC = brushless.
guchar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: ne listopad 29, 2015 9:46 am    Předmět: DOPORUČENÍ - Mig400 napřímo třílist 30-35 mm Citovat

model cca 60 cm (el.pohon), rekreační poježdění
MPJ kompakt hřídel + Mig400 3Li + trojlist 30-35mm + 2s Lixxx
Dotaz ohledně přídavné převodovky do lodě
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=32&t=75070
Bořík
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: ne listopad 29, 2015 12:04 pm    Předmět: Citovat

Guchare není vůbec pravda, že DSYS přechází na střídavé regulátory, jak píšeš na RC Mánii. Nevím, kde jsi k takové informaci přišel, ale rozhodně je to kachna.
Pátá řada regulátorů bude opět stejnosměrná, v řadě 18, 36 a 72 A a bude se silnějším BECem odolným proti přetížení a hlavně NEPŘEPÓLOVATELNÝ, což asi nemá v současnosti žádný regulátor. Reglec bude také už vybavený odrušením, takže nebude nutné něco dalšího pájet na motor.
guchar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: po listopad 30, 2015 3:51 am    Předmět: ESC DSYS dc/ac. Odrušení C + bipolární transil Citovat

Novou řadu (IV.Generace) jsem si mylně vyložil jako střídavou. OMLUVA VŠEM.
ODRUŠENÍ
Nutno dělat co nejblíž zdroji rušení. Takže ať je v reglu co chce, u mne
na DC motoru vždy minimálně 3 odrušovací kondenzátory.
Na DC ESC od DSYS jsem si velmi cenil transilu omezujícím napěťové špice.
Třeba od GME (vybrat dle napětí pohonného accu)
http://www.gme.cz/transily-do-1-kw/order:/p373144:373164,373144/active:373144,373144/sort:price/direction:asc
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra RC Fógli -> Lodě Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejít na: