Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
Zaslal: ne listopad 09, 2014 10:57 am Předmět: binding - párování TX a RX 2.4 GHz
Binding - párování (přiřazení) TX a RX na 2.4 GHz.
Nemám na mysli ty případy, kdy to má jít a ono to nejde.
Zajímá mne zda se někdo nezabýval možností jak upravit vysílačku, tak aby
se spárovala s jiným přijímačem než pro který byla určena.
Nebo zda na tohle téma nemá někdo pohledáno pár odkazů
jak do HW vysílače vložit SW změnu (záplatu - patch), která upraví
zahajovací protokol párování, včetně ID kódu. Uvítám cokoliv na toto téma
od popisu protokolů až po popisy jak která firma to má zabudováno.
Jako první by mne zajímala možnost úprava vysílače heli MJX stará verze v1
http://rcjetmodely.cz/cz/mjx-f-45-f-645/906-vysilac-mjx-24ghz-starsi-verze-1-pro-vrtulniky-f39-a-f45.html
Mám úplně stejný problém: Volantovka Modelcraft GT4 se spáruje s přijímačem a to velice snadno. Jakmile se spáruje s druhým přijímačem, na ten první zapomene, což mě děsne se.e, protože mám přijímač ukrytý v autě v krabičce pod baterkma a dostat se k němu je práce na půl hodiny. Navíc se z něj musí vytahat všechny konektory, což je taky na pytel. Vysílačka má sice paměť na 20 modelů, ale párovat po každé změně modelu je fakt opruz a mám velké podezření, že je v tom schálně zabudováno nějaký KK
( = Kalouskovo Kurvítko ). _________________ Vlaštovka z papíru, lodička z kůry
@bořík
Po pravdě řečeno moc ti nerozumím. Tvůj popis je hodně kusý.
U mých souprav jsem se zatím potkal jen s automatickým párováním.
I. Prvotní - po pokynu páruj I. Pokud koupím set TX RX provedl toto párování výrobce.
U mne platí pro Bravo III od Nine Eagles (NE).
MJX I. nemá. Provádí jen aktivaci - párování II.
II. Následné A) Zapnu RX (model). B) Zapnu TX vyčkám, změny signalizace
ze stavu vyhledávám na stav nalezeno - spárováno. C) Kniply ověřím funkci
řízených prvků.
Pozn.: U MJX heli k tomu aby II. bylo zahájeno musí být 1) knipl a trim plynu na
nule (= heli neutrál). 2) Knipl plynu nutno zvolna přesunut z nula na max a zpět.
U NE je pokynem pro zahájení I. je stisk určeného kniplu kolmo ke skříni TX.
Pozn.: V dosahu TX může být právě jen jeden zapnutý RX. *)
Vzájemná vzdálenost RX - TX musí být věší než dané M a menší jak dané N.
Některé značky pro fázi I. používají binding cabel připojený k RX.
*) Tvá potřeba je na jeden TX napárovat dva různé RX?
Má-li TX paměť na více modelů čekal bych v návodu příkaz uložit,
po spárování I. A tím pádem zajistit vyhledání příslušného RX při
následném výběru nastavení příslušného modelu.
Díval jsem se na www ASTRA manual download, "Modelcraft" jsem neviděl.
http://www.astramodel.cz/cz/download/manualy.html?brand=
Chvilku mi trvalo než jsem se odnaučil zvyk z AM a FM RC souprav.
Při zapínání první vždy vysílač. Při vypínání obráceně nejdřív RX pak TX.
Tak ještě jednou, víc polopatě ...
Mám vysílač a několik přijímačů. Spáruju vysílač s prvním přijímačem, dám to do autíčka a všechno je OK. Vezmu druhý autíčko ( nebo lodičku - to je jedno ), dám tam druhý přijímač a spáruju ho s vysílačkou. Zase je všechno OK. A teď to přijde: vezmu to první autíčko ( co už bylo spárovaný ) a chci si s ním zajezdit a ouha - nejede to. Takže to musím rozdělat, vytáhnout přijímač, z něj všechny konektory a znovu ho napárovat ... pak už je zase vše OK. Pokud chci jezdit s druhým autíčkem, mám opět smůlu, musím znovu párovat. Prostě vysílačka si pamatuje pouze to POSLEDNÍ a JEDINÉ párování a jiný už ne. Má sice paměť na 20 modelů, ale je to v podstatě na houby, protože vždy při dalším modelu musím znovu párovat. Je sice hezký, že si to pamatuje tolik modelů, ale už ne, bohužel, jejich přijímače. A když mám přijímač v autě ve vodotěsné krabičce, pod další elektronikou a pod baterkama, tak to prostě musím celý rozdělat, napárovat a opět poskládat ... půl hodina je pod zádama. To mě natolik vadí, že tu vysílačku vyhodím a ušetřím si tím hlavně nervy.
Manuál je na stránkách Conrada, ale z toho nic nepoznáš. Párování jde naprosto bez problémů, jenže se musí párovat při každé změně přijímače.
Vůbec bych nečekal, že někdo může takto zprasit SW. _________________ Vlaštovka z papíru, lodička z kůry
@Bořík
Hm, jeli to tak jak píšeš a není-li finta jak to obejít, je tam ta paměť na
20 modelů na houby. Pokud dobře chápu tak by jsi k druhému přijímači
musel mít i druhý vysílač, tedy vždy pár TX - RX. To mi hlava nebere.
Je finta, jak to obejít ... vzít rádio, roztočit ho nad hlavou a hodit do kopřiv. Je smutné, že ze 4 stejných typů ( spíš klonů ) stejné vysílačky to ostatní vyřešili novým SW, jen ten Modelcraft je pořád 100 let před vopicema.
Ono těch 20 pamětí není úplně na houby - nastavíš si všechny výchylky, expa, křívky a rychlosti přeběhů serv - to si vysílač zapamatuje, ale holt ten přijímač se musí vždy při změně modelu párovat.
Ve světě se to narůzných fórech řeší, ale neumím americky a tak tomu nerozumím. Psal jsem na technické oddělení Conradu ( který je majitelem firmy Modelcraft ) a tak snad aspoň odepíšou. _________________ Vlaštovka z papíru, lodička z kůry
Nebo ten jeden spárovaný RX stěhovat z modelu do modelu.
Po fórech se ti časem ve volných chvilkách zkusím porozhlédnout.
S hledáním jak binding a volba nerušeného kanálu na 2.4 funguje jsem
se začal seznamovat až nyní. Tak třeba časem budu vědět i víc jaké
systémy se používají a jak se vyvíjely.
I když si myslím, že to z principu nejde, zkusil bych jako poslední zoufalost,
než použiješ kopřivovou metodu, dát binding kabel - propojku na oba
zapnuté přijímače a pak zapnout TX (zapnout se stisknutým tlač. binding).
Pokud neohlásí chybu nebo neuspěje neb to z principu nejde,
a pokud je volba nerušeného - volného kanálu statická, jen v době
párování a pak se už zvolený kanál neposouvá, byla by šance, že oba
RX posadí na stejný kanál a tam už zůstanou do dalšího párování.
Doplněno 2014/11/108//10:40
Zkus si tady počíst, pokud budeš mít kliku třeba u GT4 to půjde
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=39&t=44487
Než stěhovat jeden přijímač do více modelů, tak to je už jednodušší ho vždy napárovat. Ale párovat několik přijímačů najednou, to mě teda nenapadlo a vyzkouším to - dám vědět.
Díky za nápad. _________________ Vlaštovka z papíru, lodička z kůry
Naposledy upravil Bořík dne po listopad 10, 2014 1:03 pm, celkově upraveno 1 krát.
Registrace: 6.3. 2007 Příspěvky: 1290 Bydliště: Brno - Jehnice
Zaslal: po listopad 10, 2014 12:54 pm Předmět:
Pánové uvědomte si několik faktů:
A/ párování Rx-TX nefunguje na principu syntézy (automatické) tak jak tomu bylo u některých FM rádií. Tj nevolí jenom frekvence, je to složitější.
B/ pokud je Rx-Tx BEZ telemetrie, tj. přijímač NIC nevysílá, tudíž vysílač NIC neví o přijímači (jak by se to asi dozvěděl), tak vysílač si v takovémto případě NIC neukládá, protože nemá co.
Je to přesně naopak, každý vysílač má svůj unikátní GUID, který vysílá a při párování si právě tento GUID přijímač zapamatuje. Následně pak přijímač vyhodnocuje, zda je GUID v přijímaném spektru shodný s tím co má naučen a dle toho reaguje (funguje, nebo padne do fail safe).
V tomto případě taky párování nemá žádnou souvislost s počtem pamětí modelů vysílače.
C/ Pokud je RX-TX telemetrický, tak tam je to už jinak, tam si vysílač musí zapamatovat i údaje o přijímači a by zobrazoval a reagoval ta správná jemu příslušná telemetrická data.
Slušnější rádia to dělají tak, že vysílač podle zvolené paměti modelu vygeneruje "GUID paměťového místa", toto si pak při párování pak uloží přijímač. Na druhé straně přijímač má své trvalé GUID a toto pak následně při párování ukládá vysílač k danému paměťovému místu. Takže lze zabezpečit i to, že nemůžeš odstartovat se spatně zvoleným modelem ve vysílači, protože se prostě nenaváže spojení a tudíž paluba nereaguje.
D/ vlastní "frekvence" na níž se vysílá nemusí být určena při párování, ale RX-Tx se na ní "domluví" operativně při zapnutí již spárované dvojice dle aktuální situace v "éteru". Dokonce jsou systémy s přeskokem frekvence k níž dochází i během vysílání.
Všechno výše uvedené platí pro "slušnější" rádia. Jak to mají hračkoidní soupravy se dá asi vzhledem k ceně očekávat a tudíž výskyt různých anomálií ve výše uvedených principech je více než pravděpodobný.
Nojo, je to zřejmě tak, jak píše Jemo. Zapnul jsem tři přijímače najednou a při pokusu o párování se chytil vždy jen jeden.
Takže jsem pořád tam, kde jsem nechtěl být.
Snad se objeví nový firmware, i když tomu věřím tak na 5%. Conrad není firma, co by něco vyráběla, jen přelepuje a přejmenovává. _________________ Vlaštovka z papíru, lodička z kůry
Stěhovat jeden přijímač mezi modely, to se dělalo v době, kdy byl problém vůbec nějaký přijímač sehnat, případně sehnat součástky a vyrobit si jej.
Dnes pro to nevidím naprosto žádný důvod už minimálně proto, že neustálé namáhání konektorů (zapojení/rozpojení) moc ke spolehlivost nepřispívá.
Plný souhlas. Pokud nenarazím na problém co má na pásmu 2.4 GHz Bořík.
Pokud jde o problematiku modelářského pásma 2.4 GHz a s ním souvisejících
metod, technologií a kompatibility, jak jsem psal, začínám se teprv rozhlížet.
Zkratka GUID - globally unique identifier má asi původ v popisech modelářských
souprav Spektrum, bohužel je hodně blízká slovu guide - návod. Taky je možná
převzata z teorie jiných radio-souprav používaných k nejrůznějším účelům.
http://en.wikipedia.org/wiki/Spektrum_RC
Ti prozíravější proto volí termín "unique ID code" a nepoužívají zkratku.
Problematika párování pak bývá zahrnuta pod pojmem "Model Match".
Otázkou je kdy a jak si vysílač odfajfkne, že ID kód byl do nějakého RX uložen
Pokud by RX nic nevysílal, tak TX to vyšle na všechny kanály a každý RX,
který se ID kódu dožaduje by si jej uložil. (A Bořík by byl za vodou.)
Další otázkou tedy je, kdy RX uložený ID odmaže a začne pátrat po novém.
Frequency Hopping Spread Spectrum (FHSS). Je více metod skákání kmitočtů,
skákání podle vysílané inicializační hlavičky - header
http://cs.wikipedia.org/wiki/FHSS
Futaba pro ně používá svůj obchodní název (FASST)
Futaba Advanced Spread Spectrum Technology (name brand)
Doplněno dodatečně: @jemo // skákání máš pod D) tam já už byl nepozorný
Bohužel v tomto směru má skoro každý výrobce RC souprav svůj vlastní styl kódování a je jich už požehnaně. Konkrétně FlySky používá AFHDS 2 ( automatic frequency hopping digital system ).
Ten můj problém byl na jedněch z prvních firmwarů a následně byl opravený - aspoň u ostatních klonů této vysílačky. Bohužel právě Modelcraft se k té opravě staví hodně vlažně. _________________ Vlaštovka z papíru, lodička z kůry
Registrace: 6.3. 2007 Příspěvky: 1290 Bydliště: Brno - Jehnice
Zaslal: po listopad 10, 2014 7:07 pm Předmět:
guchar napsal:
...Otázkou je kdy a jak si vysílač odfajfkne, že ID kód byl do nějakého RX uložen ...
Vysílač nic nepozná, protože nemá jak (u netelemetrického systému přijímač nic nevysílá (=nevysílá žádnou užitečnou informaci).
Měřákem samozřejmě lze cosik naměřit ale to je jen díky přítomnosti oscilátoru (každý oscilátor je z principu vysílač) a tudíž se jedná o vysílání rušení. Ale to pro naše účely je k ničemu.
U netelemetrických systémů je GUID vysílán z Tx stále. K párování dojde tak, že se na přijímači stiskne párovací tlačítko, či zapojí párovací propojka. Přijímač si oscanuje pásmo, vybere si protokoly kterým "rozumí" (pokud se páruje na letišti může být přítomno více typů souprav -výrobců), z těchto protokolů sebere GUIDY a napáruje se na ten, který se vyskytuje u nejsilnějšího signálu (to proto aby jsi se na letišti nenapároval na vysílač kolegy se stejnou soupravou.) Proto se taky doporučuje při párování mít Rx tak 0,5-1m od Tx.
Pokud se přijímači podaří GUID vysílaný z Tx uložit, oznámí to blikáním diody, či nějak jinak. Tímto je párování dokončeno. Přijímač nemá důvod tento GUID zapomínat, prostě si ho drží do dalšího stisku párovacího tlačítka, pak proběhle celý proces znovu.
Tedy jinak řečeno u non telemetr systémů se páruje Rx NA Tx. Tx (vysílač) nijak nedává najevo že došlo k párování, je mu to naprostá putna, plní jen to co má - vysílá.
Ale vzhledem k milionu výrobců a tím i milionu systémů., může to mít každý udělané jinak, může existovat i non telemetr. systém, který to páruje tak, že RX něco vysílá (jenom pro účely párování, telemetrii ne), ale nevím, proč by se takovou složitostí (osadit Rx vysílacím obvodem a Tx přijímacím tj. nárůst ceny) někdo zabýval.
@Bořík. Pokud máš od Conrad tohle GT4, tak to má telemetrii?
http://www.conrad.cz/rc-souprava-volantova-modelcraft-gt4-3-kanalova-2-4ghz.k207200
Ke 4 řídícím kanálům jsou ještě 3 telemetrické senzory pro: externí napětí (např. akumulátor pohonné jednotky), otáčky a teplotu. Systém sledování napětí baterie na přijímači je již integrováno v přijímači, můžete si prohlédnout až čtyři různé parametry na displeji vysílače. ? Ano / ne ? (U Jemo uvedeno pod C). )
Obr. 2/10 4 převodníky čidel, obr. 7/10 3 převodníky čidel?
Na někde TX 3ch, na jiných zase TX 4ch? Jak to je? 4ch myšleno jen pro RX?
K tomu Conrad doporučuje koupit FS-iR4, přijímač Modelcraft, 2,4 GHz, FHSS,
4 kanály, (s konektory) JR/Futaba. Jako druhý? Bez čidel a převodníků telemet.?
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Přejít na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.