Hlavní menu
· Úvodní strana
· O klubu
· Členové klubu
· Hangár
· Svahy
· Lodě
· Auta
· Dílna
· Elektronika
· Fórum
· Fotogalerie
· Videogalerie
· Počasí v Brně
· Downloads
· Odkazy
· Seznam témat
· Archív článků
· Top 10
· Můj účet
Přihlášení (registrace)
Přezdívka

Heslo

Bezpečnostní kód:
Bezpečnostní kód
Do tohoto pole vložte bezpečnostní kód:

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
TopList
RSS/XML
· RSS 0.91
· RSS 2.0
· Atom
Partnerské stránky
MoNaKo - Modelařina Na Koleně

Tug Towing CZ

MK ALKA Žatčany
Forums

RC Fógli
Fórum nejen pro členy klubu
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

Zprovoznění vydry

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra RC Fógli -> Lodě
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kuba_cz
Nováček
Nováček


Registrace: 12.7. 2015
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: ne červenec 12, 2015 10:21 pm    Předmět: Zprovoznění vydry Citovat

Dobrý večer
při vyklízení půdy v baráku jsme našli lodku a bylo mi ji líto vyhodit.Je sice trochu potlučená,ale nikde do ní neteče.Už jsem ji spravil podstavec tak že ji mám doma na skříni ještě plánuju dobarvit odřenou kajutu.Je plastová a dlouhá 50cm a váží 730gramů,ale je bez veškerého příslušenství uvnitř je jen servo pro točení kormidlem a motorek,který je napevno asi přilepený a spojený nějakou bužírkou s lodním šroubem.V trupu ležel pohozený regulátor,ale nevím jestli patří k té lodi.(na netu jsem našel že se používá k autům).Motorek se otáčí když točím šroubem tak nikde nic zadřený ani zarezatělí.Byl jsem s ní na rybníku a na vodě vypadá dobře nikam se nenaklání a nikudy do ní neteče.
Já dost sem na tyhle stránky si chodím číst i na mo-na-ko a ještě se mi moc líbí http://www.moreplavecruda.cz/ čekal jsem kdy Ruda vypluje na postaveným voru...Snad to ještě někdy zkusí.

Já bych potřeboval bych radu jak a čím celou vydru rozhýbat.Nemám ani vysiláčku ani v lodi není přijímač ani baterie.Kdyby mi někdo poradil co všechno je potřeba dokoupit a co by to asi stálo.Vysílačku bych pořídil nějakou levnou nebo bazarovou,ale asi už na 2,4GHz.Něco mám našetřeno a od babičky dostávám každý týden kapesný.Stejně si plánuju postavit nejspíš nějaký rybářský člun nebo remorkér ze stavebnice, tak bych vysílačku využil i do budoucna na jiný lodě.
Jakub Schenk

http://kuba-cz.rajce.idnes.cz/Vydra


Naposledy upravil Kuba_cz dne út červenec 14, 2015 4:19 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
liberk
Člen RC Fógli-MODERÁTOR


Registrace: 12.9. 2007
Příspěvky: 3257
Bydliště: Brno-Líšeň

PříspěvekZaslal: po červenec 13, 2015 9:40 pm    Předmět: Citovat

Vidím, že se ti nikdo neozval, tak já to zkusím.
Začátky jsou těžký ... nejvhodnější řešení je obrátit se na někoho ve tvém okolí, kdo už má o RC modelařině nějakou páru. Ideálně lodičkář. Vzhledem k tomu, že se obracíš na fóru o radu, tak předpokládám, že nemáš. Pokud jsi náhodou z Brna nebo nejbližšího okolí, tak není problém se domluvit a osobně si popovídat. To by bylo nejoptimálnější.
Každopádně doporučuju si nastudovat z internetu základy RC ovládání modelů. Ono to vypadá, jako že ti nechci pomoct, vždyť chceš jen aby ti někdo poslal seznam věcí co potřebuješ, jak to zapojit a máš pokoj. Ale to je špatná cesta, protože se nic nenaučíš a nebudeš tomu rozumět. Předpokládám, že se lodičkám chceš alespoň trochu věnovat a pak by tě mělo přímo bavit si o svém novém koníčku sehnat nějaké informace a dovědět se co možná nejvíce.
Ale dost teorie, trochu praxe.
Podle fotek to vypadá, že je tam stejnosměrný motor (má 2 vývody), tudíž ten regulátor k němu není vhodný, protože je na střídavé motory (má 3 vývody). Problém je, že na tom motoru není nejspíš žádný popis a tudíž nevíš, na jaké napětí a proud je stavěný. A to je dost důležité. A zkoušel jsi ho vůbec pod proudem, jestli funguje ? Stačí k němu připojit baterie nebo zdroj o napětí cca 3-6 V a krátce vyzkoušet, jestli se vůbec naprázdno točí. Neznámý motor se dá zhruba vyzkoušet tzv. v "terénu" (připojíš motor na laboratorní zdroj, ponoříš záď se šroubem do vody a pomalu přidáváš napětí. Na zdroji se odečítá napětí a proud a ty podle chování ve vodě, zahřívání motoru můžeš cca odhadnout vhodnost daného motoru k danému šroubu). Tohle je ale cesta pro vybaveného modeláře a tím ty asi nejseš. Proto si myslím, že nejlepší by bylo pořídit nový osvědčený motor, jehož paramtery jsou známy a ke kterému jsou udávány rozměry šroubů.
Neuvádíš nikde, jaký je tam šroub (jestli tam vůbec je) pro případnou možnost ho využít. Spojení osky motoru s hřídelí by mohlo fungovat přes gumičku. Pokud ne, tak by bylo potřeba zakoupit spojku (nejlépe pružnou) a to bys pak potřeboval znát průměř osky i hřídele.
Servo pro ovládání směrovky máš, Hitec HS-311 je dostatečné pro tuto lodičku, ale taky by ho to chtělo otestovat, jestli je funkční. A to nejlépe nějakým servotesterem (u nějakého modeláře) a nebo s pomocí vysílačky a přijímače (a to ještě nemáš).
O bateriích se zmiňovat nebudu, protože to záleží od motoru, jaký nakonec použiješ. Dají se použít klidně i nějaké NiCd články nebo olověná baterie, ale nejvhodnější by asi byly Li-Pol baterie. Počet článků (2-3) by se zase specifikoval až podle motoru.
No a nakonec vysílačka. Píšeš, že bys chtěl 2,4 GHz. Za předpokladu, že bys měl jen takovouto lodičku, kde se ovládají jen 2 funkce (motor a kormidlo), tak můžeš mít jakoukoliv i tu nejlevnější. Pokud ale chceš do budoucna postavit např. remorkér, který mívá 2 motory a pokud bys chtěl ovládat každý samostatně (např. pro závody Tug Towingu je to nutnost), pak potřebuješ vysílačku už trochu lepší, která má možnosti programování.

Takže když to zhrnu, tak potřebuješ:
- (doporučuji) nový stejnosměrný motor (typ podle stylu ježdění - rychle/pomalu)
- stejnosměrný regulátor (podle výkonu motoru a vybraného šroubu (s rezervou)
- pokud by nebylo funkční, tak servo pro ovládání kormidla
- vhodný šroub (vhodný průměr a počet listů - taky podle motoru a stylu jízdy)
- vhodná baterie (podle výkonu sestavy - motoru, regulátoru a šroubu)
- vysílačka s minimálně 2 kanálovým přijímačem (pro vhodnost budoucího využití i v jiném modelu spíše vícekanálovým)

To je tak povšechně zhruba vše. Pokud jsi některým pojmům v mém popisu nerozuměl, tak doporučuji nastudovat na internetu, protože není v silách mých ani tohoto fóra ti popisovat úplné základy.

A pokud je ti vše jasné a jsi rozhodnut do toho jít a chtěl bys doporučit konkrétní zařízení, tak by ti mohli pomoct zkušenější borci přes lodě než já ... např. Bořík nebo Taťka a nakonec i ostatní uživatelé tohoto fóra.

Ufff ... to jsem se rozkecal ... scared
_________________
Durafly Tundra, Ion-NEO, ION, Katana S30e, DogFighter, SuperZoom 3, samokřídlo BeeEvolution
springery Bílej a Červenej, plachetnice Discovery, motor.jachta Marlin600
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
guchar
Mazák
Mazák


Registrace: 30.9. 2012
Příspěvky: 1140

PříspěvekZaslal: út červenec 14, 2015 3:55 am    Předmět: model lodě vydra - první kroky Citovat

K RC Vydře se dá pohledat (Googlem) pár odkazů i když neúplných
a v pokračování pak i slepých-neexistujících v současnosti.
1. vinklárek, 4ST20215, vlastně jen obrázek
http://www.vinklarek.cz/Lode_soubory/vydra.gif
http://www.vinklarek.cz/Lode.htm

Motor vypadá dost bytelně. Tipl bych, že bude funkční a na 12 V.
(Vzhledem mi připomíná výrobu MEZ. Nic levného to nebylo.)
Takže by stačil doplnit regulátor, zatím třeba jen vpřed. Raději silnější.
Šroub napojený bužírkou tam taky je. Na začátek to pojede s čímkoliv.
Jako hlavní limit bych viděl finance. A ty budou třeba na RC soupravu.
(Záměrně jsem nechal na později pohonný akumulátor.)
2. signál-třebíč- kategorie EX-500(neřízené modely)a motor MIG 480 12V.
A taky kategorii F4 - řízené modely.
http://www.rc-trebic.jb-technik.cz/kan-rek-stavebnice-vydra
3. abc-team, výroba modelů Vydru vyráběla fy Gregor
http://www.scr.wbs.cz/

Akumulátor: Na první pokusy
- strčit záď do vody
- pustit uvázanou na pevném provaze *)
ti bude stačit vypínač a silnějším lankem spájených 4 až 6 monočlánků.
*) Pozor na pořezání rukou nutné silné pracovní rukavice
a dohled dospělé osoby.

Jinak jako vždy kroužek, nebo modelář v dosahu jsou nejlepší řešení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Bořík
Mazák
Mazák


Registrace: 20.10. 2010
Příspěvky: 1328
Bydliště: Brno-Maloměřice

PříspěvekZaslal: út červenec 14, 2015 7:33 am    Předmět: Citovat

Kubo, zásadní otázku, na kterou si musíš sám odpovědět, je to, jestli to lodní modelářství bereš jen jako náhodný pokus o vyplnění volného času a nebo jestli tě to opravdu zajímá a není to jen taková chvilková záležitost. Pokud to bereš vážně, tak jsou tvoje otázky tak trochu zbytečné - Na internetu ( a u nás hlavně na Monaku ) je plno článků, kde modeláři popisují stavbu svých lodí a to i docela jednoduchých - od začátku stavby až po hotový model. Až si pár takových článků přečteš, tak z nich pochopíš plno věcí, které jsou ke stavbě takové lodě potřeba a budeš se pak už ptát na konkrétní věci, kde ti plno lidí poradí. Ale začínat tím, že požádáš na fóru, aby ti řekli, co máš všechno koupit a pak se zase zeptáš, jak to máš všechno poskládat, je známkou toho, že to nebereš až tak moc vážně. Základem je to, že všem těm základním součástkám musíš aspoň trochu rozumnět a vědět, proč a nač to tam je a jak to zprovoznit a popř. nastavit. Jakmile by se objevil nějaký zádrhel ( a ten se objeví vždy a každému ), tak bys nějakým neznalým zásahem mohl daleko víc pokazit, než napravit.
Takže čti a čti a čti a .... dej vědět, co tě zaujalo a co potřebuješ vysvětlit.
A uvidíš, že na konkrétní věc se ti ozve plno modelářů.

p.s.: začít nějakým remorkérem je výborná volba a u toho ti držím palce. Většina ostatních zájemců jde hlavně po rychlých člunech a to jsou ve většině případů hračky, co brzo omrzí - pokud se tomu nechceš věnovat, ale to je už potom záležitost dost velkého spořícího prasátka.
_________________
Vlaštovka z papíru, lodička z kůry
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kuba_cz
Nováček
Nováček


Registrace: 12.7. 2015
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: út červenec 14, 2015 10:30 am    Předmět: Citovat

Jsem rád že mi někdo napsal,upřímně bych řekl,že mě to pořád táhne k vodě a sedět na molu jen tak u rybníka mě nebaví.Chtěl jsem si vyzkoušet pojezdit s nějakou vlastní lodkou.Pořád si myslím,že by mě to bavilo.
Moc dík i za odkazy na stránky kde se o vydře píše.
Co se motorku týká tak jsem ho zkoušel ,ale jen na jeden monočlánek proto se mi neroztočil.
Dnes jsem motorek vyndal je na něm napsáno MEZ NÁCHOD ČSSR 12V 8W 1,9A S3 1,65% 8000 1/min zkusil jsem ho přes 9V trafíčko a točil se jak divý.
Na co vlastně ten regulátor v lodi je?Aby uměla plynule přidávat rychlost a uměla i couvat?Nebo ještě na něco jiného?A ty vysílačky 2,4Ghz mají jaký asi dosah?Nebo je nějaká pomůcka jak daleko mohu lodku pustit než se přeruší spojení?
Ještě mě zajímají u remorkéru ty dva motory.Někde jsem viděl,že jsou mezi sebou propojeny a ovládají se vlastně jako jeden,a někde jsou zapojeny nezávisle na sobě,což nevím jakou to má výhodu?To jsou místo kormidla dva nezávislé motory?Nebylo by výhodnější (jednodušší)mít jen jeden výkonnější motor třeba přes převodovku?A klasické kormidlo?

Nejspíš si pořídím nějaký plánek a postavím si svou loď.Nebo nějakou připravenou stavebnici.Líbí se mi když je v lodi pěkně místo pro elektroniku a servo i motory se dají přišroubovat k překližce a zase oddělat a při poruše vyměnit.Tady u té vydry se nedá k servu ani dostat bez poničení lodi..
Jak se vlastně správně motorky propojují s lodním šroubem?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Bořík
Mazák
Mazák


Registrace: 20.10. 2010
Příspěvky: 1328
Bydliště: Brno-Maloměřice

PříspěvekZaslal: út červenec 14, 2015 11:38 am    Předmět: Citovat

Regulátor plynule řídí otáčky motoru, abys nemusel buď stát a nebo jet naplno. Jsou jednosměrné ( do letadel, která většinou necouvají ) a obousměrné, abys mohl i couvat. Dále se regulátory dělí na stejnosměrné a střídavé ( podle typu motoru ). Ty máš motor stejnosměrný a proto potřebuješ i regulátor stejnosměrný a to nejlépe obousměrný.

Dva motory jsou u remorkéru hlavně kvůli lepší ovladatelnosti. Pokud se každý motor ovládá zvlášť, tak se můžeš s lodí i otáčet na místě - říká se tomu protitah a jeden motor táhne a druhý táhne na opačnou stranu. Dnes už skoro každá průměrná vysílčka má možnost ty otáčky obou motorů naprogramovat a zmixovat tak, abys jednou pákou ovládal oba motory stejně a třeba druhou pákou, spřaženou s kormidlem, ovládal chod těch motorů proti sobě. Pokud se kromě těch protitahů motorů použijí i kormidla, je manévrovatelnost ještě lepší. Vrcholem jsou pak celé otáčecí "Z" pohony,
kdy loď manévruje opravdu výborně a táhne třeba i bokem dopředu.
( viz http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/OQMAAOSwymxVOOCb/$_1.JPG )

Co se týká propojení hřídele motoru a hřídele od lodního šroubu, jsou k tomuto účelu vyráběny různé spojky - od té jednoduché hadičky od ventilku až po parádní větší spojky ( třeba http://www.mpjet.info/market/index.php?main_page=index&cPath=86_89 )

O dosah vysílačky se nemusíš bát - jde většinou o stovky metrů, takže dřív model přestaneš vidět, než ovládat. Výjimkou jsou ponorky, kde signál 2.4 GHz nejde hluboko pod vodu ( jen asi cca 12 -15 cm ).

Pro začátek doporučuji koupit laminátový trup a nástavby si vyrobit sám.
Hodně populární a vděčný model je remorkér Springer - plánků vyšlo plno, trupy se vyrábějí i hotové laminátové.
_________________
Vlaštovka z papíru, lodička z kůry
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
guchar
Mazák
Mazák


Registrace: 30.9. 2012
Příspěvky: 1140

PříspěvekZaslal: út červenec 14, 2015 12:00 pm    Předmět: vydra podruhé Citovat

To hlavní je jak psal Bořík.
Ty velké monočlánky jsem psal jako nejlevnější a snadné řešení pro začátek.
Když je budeš spojovat do série nechej tam holé úseky.
Propojku od motoru vedenou přes vypínač zakonči krokodýlkem,
tak aby jsi mohl ze sériového spojení monočlánků brát různá napětí.

Než dáš loď na vodu (na špagát) utěsní nadstavby lepicí páskou,¨
aby se ti při převržení nedostala dovnitř voda. Nebo jen minimálně.

Nebylo by od věci z vnitřku lodi kápnout pár kapek oleje do
toho čím prochází lodní hřídel. Je na ní (asi našroubovaný) lodní šroub.

Pokud by tento naprosto začátečnické pokec na fóru vadil
můžeme s ním přejít do Soukromých zpráv (SZ).

Každý z nás v něčem jednou v něčem začínal jako naprostý laik.
Nic však není bez přičinění, k nalití trychtýřem do hlavy.
Čti, čti a čti. Na to čemu nebudeš rozumět, se ptej.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
guchar
Mazák
Mazák


Registrace: 30.9. 2012
Příspěvky: 1140

PříspěvekZaslal: út červenec 14, 2015 6:25 pm    Předmět: vydra potřetí - regulátory Citovat

Až si vybereš RC soupravu
(jde použít pro i pro test serva.
Napájení přijímače a serva zatím 4 tužkové články v kleci=držáku.
Vlepené servo nevadí. Až bude potřeba, tak jej jednoduše vyřízneš.)

Začneš koukat po regulátorech pro motor. Poptej se u Boříka na
doporučení: MDD4E, Univerzální DC mini Regulátor 4A. Bez programování,
jen nastavení typu.
S baterkou 3,7 až 4,8 V a motorem na 12 V ti model pojede pomalu,
ale výprodejová cena u této kvality je zajímavá.
http://www.dsys.cz/?prod=9&lang=cz
http://www.dsys.cz/downloads/cenik_2015_06.pdf
Případně MDD4
http://www.dsys.cz/?id=2&katg=2&lang=cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
liberk
Člen RC Fógli-MODERÁTOR


Registrace: 12.9. 2007
Příspěvky: 3257
Bydliště: Brno-Líšeň

PříspěvekZaslal: út červenec 14, 2015 8:21 pm    Předmět: Citovat

Jak jsem řekl už na začátku a Bořík připomněl - čti a čti a čti. Ideálně na www.mo-na-ko.net a ještě pro tebe lepší jsou články o stavbách lodí na starých stránkách Monaka - http://www.mo-na-ko.net/lode-clanky.htm. Tady se dozvíš vše o stavbě trupu, nástaveb, kormidel, vzory nejjednodušších zapojení elektroniky apod. Po přečtení co nejvíc článků tady pochytíš základní informace a získáš přehled. A hlavně je to vše vyzkoušené, tudíž nemusíš jít cestou pokus a omyl. Ale musíš si udělat ten čas a přečíst si co nejvíc. Spoustu věcí, na které se nás teď ptáš se tam dozvíš a díky fotkám, obrázkům a schématům je i snáze pochopíš. A tady na fóru řeš už konkrétní věci, kterým nerozumíš nebo nevíš jak na ně, nebo jsi o nich nic nenašel, ale za podmínky, že jsou ti jasné základní věci.
A klidně se přihlaš a ptej i na fóru Monaka. To je specializovaný web na lodě a je tam mnohem víc fundovaných lodních modelářů.
_________________
Durafly Tundra, Ion-NEO, ION, Katana S30e, DogFighter, SuperZoom 3, samokřídlo BeeEvolution
springery Bílej a Červenej, plachetnice Discovery, motor.jachta Marlin600
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kuba_cz
Nováček
Nováček


Registrace: 12.7. 2015
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: út červenec 14, 2015 10:12 pm    Předmět: Citovat

Tak díky za rady určitě se pokusím jimi řídit a budu číst Smile nakonec jsem usoudil,že vydru nechám sedět na skříni a pokusím se pořádně pročíst články o stavbě remorkérú a že jich nejen na Mo-na-ku je spoustu.Potom si některý jednoduchý vyberu a zkusím postavit.Jak doporučoval Bořík remorkér Springer,nebo třeba Monaco hlavně něco snazšího a hodně rozšířeného k čemu bude hodně článků a vysvětlených postupů ke stavbě Smile
Stejně,ale začnu už teď pořízením nějaké rc soupravy jen nevím jaký set vybrat jestli nějaký CADET 4 nebo ten LITE?Nebo nebrat set?V tom bych potřeboval poradit co byste viděli jako rozumnou volbu...
Všem díky Jakub Schenk
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Kličkyn
Mazák
Mazák


Registrace: 6.3. 2015
Příspěvky: 325

PříspěvekZaslal: st červenec 15, 2015 5:55 am    Předmět: Citovat

Kubo- klidně si postav novou loď, ale na Tvým místě bych tu Vydru zprovoznil. Jednak už tam máš servo (to bude beztak v pořádku a bude fungovat) a za druhý tam máš motor. Nakonec bys i u nový lodě musel řešit pohon a celou sestavu. A u Vydry máš dvě věci ušetřený. Ona ta Vydra je pěkná loď a na vodě bude určitě hezky vypadat. Ale je to samozřejmě Tvoje věc a Tvoje rozhodnutí. Ať se rozhodneš jakkoliv , tak nechť se dílo daří! Ahoj Pavel
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Bořík
Mazák
Mazák


Registrace: 20.10. 2010
Příspěvky: 1328
Bydliště: Brno-Maloměřice

PříspěvekZaslal: st červenec 15, 2015 12:56 pm    Předmět: Citovat

Taky si myslím, že je nejlepším řešením zprovoznit tu Vydru. Jednak se na tom zase něco naučíš a hlavně se ti nebudou doma hromadit nedodělané lodě ( to je má vlastní zkušenost ). Co se týká vysílačky, tak kup něco nejlevnějšího z bazaru, nic nového nekupuj, nedávej do toho zbytečné peníze. Protože pokud budeš stavět další loď, tak už by bylo potom dobré koupit lepší vysílačku, která by ti pár let vydržela a hlavně by nebyl problém s programováním vícemotorové lodě. Např. toto: http://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz/eshop/9-1-VYSILACE-PRIJIMACE/0/5/1097-Turnigy-9X-9Ch-Transmitter-w-Module-8ch-Receiver-Mode-2
a plno dalších podobných vícekanálových programovatelných typů.
_________________
Vlaštovka z papíru, lodička z kůry
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
guchar
Mazák
Mazák


Registrace: 30.9. 2012
Příspěvky: 1140

PříspěvekZaslal: st červenec 15, 2015 7:58 pm    Předmět: Vydra RC souprava Citovat

Kuba_cz napsal:
Stejně,ale začnu už teď pořízením nějaké rc soupravy jen nevím jaký set vybrat jestli nějaký CADET 4 nebo ten LITE?Nebo nebrat set?V tom bych potřeboval poradit co byste viděli jako rozumnou volbu...
Všem díky Jakub Schenk

Mimo letité AM/FM Modely 4 a jedné SAMO-DOMO, obě na 27 MHz, mám
všechny ostatní TX+RX z heli setů a to ještě RTF (Ready to Fly =
vezmi a začni lítat.) Takže po něčem univerzálnějším (levném a jedoduchém)
už taky delší dobu pokukuji. Lodičky autíčka. Zatím to u mne není horké.
Jak CADET tak LITE byly v užší nominaci.
(Sety s modely RTR (Run=jet) nebo RTF vychází dnes tak levně,
že jim lze opravdu jen těžko odolat.)
Stené je to u setů TX+RX + případně nějaké to servo. Takže set RX + TX.
Ušetří ti taky řešení volby vhodného typu, aby TX a RX šly párovat.

Uvažuješ-li CADET/LITE tak jsi si vybral pákový set. Zavrhl volatové typy.
Podívej se na ceny a vlastnosti ( a zkus zda je někde nedostaneš levněji).
Je to o penězích. Budeš-li mít kliku na bazarech by mohly být dost levné.
Tyhle nebo jim rovnocené.
http://www.rcking.eu/cs/pakove/60442-cadet-4-protokol-v3-24-ghz-mode-2-8595241360362.html
http://www.rcking.eu/cs/pakove/58276-lite-4-24ghz-s-prijimacem-minima-6s-mode-2-0669962139007.html
Tady moje volba byla LITE 4, 2.4 GHz s přijímačem. Protože přijímač
může pracovat v rozsahu napájení 3,7-8,4 V (4-5 čl. NiXX nebo 2s Li-XX).
Na M1 nebo M2, M=Mode (M3, M4) ještě příjde řeč. Asi zase příště.

/Ono tě taky ještě čeká rozhodnutí pohonný akumulátor-baterka
a vhodná nabíječka./
Jak už psali jiní, volba Vydra tě naučí. Šetříš rozhodování, čas a peníze.
Až budeš vědět zda a jak u modelů vydržíš, tak můžeš zvednout laťku.
Mojí snahou, není ti dávat hotová řešení na dlani. Ale jakousi mapu
s vyznačením křižovatek na které nejspíš narazíš. Tak jak jsem na ně
kdysi narazil já. A k tomu jakýsi kompas-návod umožňují posoudit
tvoje potřeby a zkusit nalézt tobě vyhovující řešení.

Takže napříště mimo M1 až M4 ještě trochu k otázce rizik:
Začátečník kupuje soupravu z druhé ruky.
Tady to chce opravdu pomoc někoho kdo s RC má nějakou zkušenost.

Existuje i řada stránek jako poradny i pro RC začátečníky.
Pokud o žádné nevíš zkus pro začátek tyhle:
http://www.rcnoviny.cz/
Seznámení se s vysílačem (tento článek)
Sice pro letadla. Možná tam najdu i něco obecného. Pohledej taky sám.
(Je tam i o M1 až M4)
http://www.rcnoviny.cz/2011/02/aeroskola-dil-ctvrty-rc-soupravy/
Čti a ptej se platí neustále.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
guchar
Mazák
Mazák


Registrace: 30.9. 2012
Příspěvky: 1140

PříspěvekZaslal: út červenec 21, 2015 3:05 am    Předmět: vydra po 4. odrušení-motor Citovat

Kubo, pokud budeš dávat RC soupravu do Vydry je vhodné,
aby pohonný motor měl odrušovací člen. Minimálně tři keramické kondíky.
Jeden na vývodech. A po jednom z každého vývodu co nejkratší cestou
na kovový plášť do společného bodu *). MEZ jej vyráběl pod označením
K6A27 a dodávala se i varianta spojená s tachodynamem K4A2.
Hodnoty kondenzátorů a variantu s transilem najdeš
http://www.dsys.cz/downloads/motor_dc.pdf
ŘADU DALŠÍCH UŽITEČNÝCH VYSVĚTLENÍ A RAD
http://www.dsys.cz/?id=9&lang=cz
(Nevím zda odrušení neměl vestavěné. snad pamětníci.)

- Dodnes se objevuje ve výprodejích.
https://www.elektro-svestka.cz/detail/13167/motor-elektricky-k6a27-12v-ss-8000-ot-min.#
http://www.elida.cz/cze/elida/skupiny.htm#Vyrobce_MEZ

*) třeba pájecí očko pod šroubkem držícím kovový plášť.
(Oškrábat lak v okolí hlavy šroubku + vějířová položka.
Lepší vodivé spojení, a současně zajištění proti uvolnění.
http://www.valentazt.cz/podlozky.html#din-6798
Po vzoru Tesly zajištění vhodné doplnit malou kapkou barvy/lepidla.)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra RC Fógli -> Lodě Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Copyright © 2006-2022 MK RC Fógli Brno z.s.


Powered by Copyright © UNITED-NUKE. All Rights Reserved.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.07 sekund