Hlavní menu
· Úvodní strana
· O klubu
· Členové klubu
· Hangár
· Svahy
· Lodě
· Auta
· Dílna
· Elektronika
· Fórum
· Fotogalerie
· Videogalerie
· Počasí v Brně
· Downloads
· Odkazy
· Seznam témat
· Archív článků
· Top 10
· Můj účet
Přihlášení (registrace)
Přezdívka

Heslo

Bezpečnostní kód:
Bezpečnostní kód
Do tohoto pole vložte bezpečnostní kód:

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
TopList
RSS/XML
· RSS 0.91
· RSS 2.0
· Atom
Partnerské stránky
MoNaKo - Modelařina Na Koleně

Tug Towing CZ

MK ALKA Žatčany
Forums

RC Fógli
Fórum nejen pro členy klubu

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 Osobní nastaveníOsobní nastavení   Přihlásit se pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 

pohon auta 1:2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra RC Fógli -> Elektronika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Ondra
Člen RC Fógli

Registrace: 24.6. 2008

PříspěvekZaslal: po únor 20, 2017 9:59 pm    Předmět: pohon auta 1:2 Citovat

Ahoj, děda staví pro vnuka dětské autíčko, za vzor má staré Bugatti 35, viz např.:
Měřítko to má málem 1:2, takže to má tak 170 cm délku (samotná karoserie o něco míň, přední kola "trčí" ven). Hmotnost i s jezdcem tipuju třeba okolo 40 kg (20 kg jezdec, 20 kg auto). Kola jsou z vyplétaná z nějakého robustnějšího kočárku a konstrukce je v podstatě celá dřevěná, děda umí hlavně dřevo. Jenže – není to šlapací, a děda řeší "pohon".
V úvahu připadá jak elektro, tak nějaký benzín "z křovinořezu" a podobně Very Happy Já jsem pro elektro, ale moc jsem mu zatím neporadil co a jak konkrétně. Motorů je dnes hromada, jde i o to jak to celé konstrukčně vyřešit (přenos momentu na osu). Může být i pohon pouze jednoho kola, protože diferenciál si nějak nedovedu představit eek
Samozřejmě je to sranda na omezenou dobu, než pilot vyroste, takže se nepředpokládá nějaké velké investování peněz do toho. Napadá vá s někoho, jak to celé pojmout? Nečeká se nějaký výkon co do rychlosti (řekněme max 10-15 kmh?), spíš to musí ustát nějaký ten hrbol a rázy. Osobně mně napadlo dát klasický modelářský motor (AC či DC) a regulaci pomocí model. reglu s tím, že přijímač by šel nahradit "servotesterem" s potenciometrem, který by byl napojený na plynový pedál. To by asi nějak fungovalo, nicméně mně už moc nenapadá, jak takový motor úspěšně zpřevodovat na velmi malé otáčky (nestanoveny, ale budou to asi malé jednotky otáček za sekundu na hřídeli kola). Slyšel jsem i o použití upraveného startéru z auta.
Jakýkoliv nápad vítám, děkuji Rolling Eyes
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
liberk
Člen RC Fógli-MODERÁTOR

Registrace: 12.9. 2007

PříspěvekZaslal: po únor 20, 2017 10:36 pm    Předmět: Citovat

Tady je pěkně vidět, jak to mají zpřevodovaný v profi autíčku, co se prodává pro děti:

https://www.youtube.com/watch?v=vWWUSY-hvjs

Já bych asi zkusil nějaký elektromotor s nízkým kv (třeba ten náš známý TT motor ze sedačky Tuarega nebo motor ze stěračů vétřasky) a zkusit ho trochu zpřevodovat. A vlastní náhon na kola bych dal přes řemen, aby to bylo víc odolné na nějaké ty rázy apod. Nicméně je to z mé strany holá teorie, nikdy jsem něco takového nerealizoval.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bořík
Mazák
Mazák

Registrace: 20.10. 2010

PříspěvekZaslal: po únor 20, 2017 10:38 pm    Předmět: Citovat

Já bych se podíval na čínské přestavbové sady pro elektrokola. Do každého zadního kola jeden motor 250W a nahradí to i diferenciál. Asi by to znamenalo pořídit nebo upravit nějaká kola pro skládací kola - podle vhodného průměru.
Popř. jde navštívit servis vrtaček a za pár korun koupit vhodnou planetovou převodovku i s motorem. Opět se dostaneš na výkon kolem 250W a při pohonu obou kol by těch 500W mělo bohatě stačit. Ty převodovky bývají většinou dvourychlostní, takže by se malej klučina naučil i řadit.
guchar
Mazák
Mazák

Registrace: 30.9. 2012

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2017 6:22 am    Předmět: Citovat

Asi bych se nechal inspirovat koloběžkou co postavil "pepin" - rcmanie.
Jedno hnané zadní kolo by mělo stačit. Případně to druhé pevně spojené.
Nejdražší bude baterka. Chtělo by to pořídit nebo poskládat cca 36 V / 12 Ah
případně 2 x 12 V / 4.5 Ah.
Třeba Elektrokoloběžka Nitro scooters SCOUT KID uvádí "100W, max. 10 km/h,
nosnost 50 kg, premiové baterie 2x12V 4,5Ah - dojezd až 8 km, 8" kola, ..."

- Možná by šly použít náhradní díly z "kolonožky" či jiného stroje typu
Hoveboard = Seagway = Gyroboard.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
jemo
Člen RC Fógli

Registrace: 6.3. 2007

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2017 8:43 am    Předmět: Citovat

Záleží jak moc s tím chceš experimentovat.

Nejjednodušší řešení je jeden, nebo dva ss motory zpřevodované dostatečně do pomala a spínané pedálem přes stykač (relé). Napájené gelovkou. Sice to pojede jen jednou rychlostí ale není potřeba řešit regulaci. Jeden motor vždy na jedno kolo (není potřeba řešit diferák, v případě hnaného jednoho kola už vůbec ne).

Cokoliv dalšího s regulací = výzkum (pokud nezkopíruješ exitující řešení). Samozřejmě nechci omezovat vzletné cíle, takže pohrát si s regulací dvou bldc motorů, nebo vyřešit diferák je jistě výzva.

Začal bych studiem exitujících řešení, např. náhradních dílů, namátkově přes google třeba zde:
http://www.ctyrkolky-atv.cz/212-dily-pro-elektro-auticka-a-ctyrkolky-

Spalovací motor z křoviňáku přes třecí spojku by se asi taky dal, vyřešeno v podstatě vše, jen to dělá rámus (=problém s agilními, nepřejícími sousedy).
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
ZdeněkMKALKA
Mazák
Mazák

Registrace: 10.5. 2007

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2017 9:19 am    Předmět: Citovat

Startéry z auta nejsou konstruovaný pro dlouhodobý provoz - nemají ložiska, apod. Já jsem kdysi synům dal na vrak šlapacího autíčka dynamo ze škodovky s co největším (do pomala) řetězovým (nejmenší ztráty) převodem a natvrdo spínané nožním spínačem. Uvezlo to i mě, jezdili jsme po silnici před domem (slepá ulice), ale jelo to dost rychle. Chtělo to vložit ještě jeden převod.
Určitě ideál by byl kompakt (motor s převodovkou) z invalidního vozíku, ale ty jsou strašně drahý.
Syn na průmce předloni stavěli elektro-vozík (káru, rikšu) a taky tam použili nějaké průmyslové kompakty s řetězovým převodem, ale jeden ten motor také stál kolem 2500,-Kč.
guchar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2017 10:14 am    Předmět: Citovat

12 V dynama např. Spartak//Moskvič (1500//800 Kč) /případně z vrakoviště/
Jsou cesta. Potřebují převod, případně regulaci a bytelné relé na zpátečku
dynama - janota
==u02
ceny PWM regulace jsou rozumné
PWM DC 12V-80V 30A - Neven
pwm regulator dc motoru - různé SrovnaniCen.cz
neven - PWM regulátor otáček - pro stejnosměrné DC motory
ZdeněkMKALKA
Mazák
Mazák

Registrace: 10.5. 2007

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2017 1:50 pm    Předmět: Citovat

Mám tušení, že hoši na té rikši měli tyto morory:
http://vdkelektronika.cz/?848,stejnosm%ECrn%FD-dc-elektromotor-24v-250w-s-p%F8evodovkou
Martas
Mazák
Mazák

Registrace: 21.10. 2007

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2017 3:44 pm    Předmět: Citovat

Soused na chajdě omotoroval děckám káru starou akučkou Dewalt (velkej krouťák). vytočil dvě hliníkový řemenice a dal klíňák na pohon jednoho kola. Kuchnul spínač a udělal z něj plyn takže to má plynulej rozběh. Není to úplně hi-tech ale jezdí to pěkně... Náklady 1000,- za akučku v zastavárně Surprised) Jo a má tam připojenou nějakou olověnou baterii nevím z čeho ale typoval bych to na baterku z UPS záložního zdroje.
Ondra
Člen RC Fógli

Registrace: 24.6. 2008

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2017 9:41 pm    Předmět: Citovat

Děkuju všem za rady a nápady. Když se nad tím zamýšlím, tak mi přijde asi nejsympatičtější (ale ne nutně ideální!) ta poslední možnost – "akučka", ale asi na obou kolech.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Bořík
Mazák
Mazák

Registrace: 20.10. 2010

PříspěvekZaslal: út únor 21, 2017 10:29 pm    Předmět: Citovat

planetové převodovky včetně motorů a vrtací hlavičky ( ze servisu akuvrtaček ) jsem kupoval po 250,-Kč. Mám to nachystané na elektrický vozík ( 4x4 ) pro přepravu dřeva ze dřevníku na dvorek. Nosnost 120 kg ( abych se mohl povozit i já sám ).
guchar
Mazák
Mazák

PříspěvekZaslal: ne březen 05, 2017 4:37 pm    Předmět: "akučkové" motory - e-kola Citovat

Pár příkladu použití motorů(s převodovkou) z aku-vrtačky pro e-kolo
Drill motor for ebike
E-Bike Akkuschrauber DIY cordless screwdriver 26,1 kmh
How to make a low budget Electric bike
Homemade electric bike
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra RC Fógli -> Elektronika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejít na: